Fostul senator PSD Niculae Bădălău, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi, care a fost reţinut de DNA pentru dare de mită şi trafic de influenţă, a fost arestat preventiv, luni, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Cealaltă persoană reţinută în acest dosar a fost plasată în arest la domiciliu. Decizia instanţei poate fi contestată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa a admis propunerea DNA de arestare preventivă a lui Niculae Bădălău, măsura fiind dispusă pentru 30 de zile.

Cealaltă persoană reţinută în acest dosar a fost plasată în arest la domiciliu.

”În baza art. 226 C. proc. pen. admite în parte propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA, în dosarul de urmărire penală nr. 256/P/2022. 1. În baza art.202 C. proc. pen. rap. la art. 223 alin. 2 C. proc. pen. dispune arestarea preventivă a inculpatului Bădălău Niculae, (date), pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 28.11.2022 şi până la data de 27.12.2022, inclusiv. În temeiul art. 230 C. proc. pen. dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă. 2. Respinge propunerea de luare a măsurii arestării preventive a inculpatei Matache Elena. În baza art. 227 al.1 şi 2 C.p.p. şi art. 218 C.proc.pen. dispune luarea măsurii arestului la domiciliu a inculpatei Matache Elena (date), pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 28.11.2022 şi până la data de 27.12.2022, inclusiv. Dispune punerea în libertate a inculpatei la expirarea reţinerii, dacă nu este reţinută sau arestată în altă cauză”, se arată în minuta instanţei.

Matache are obligaţia de a nu părăsi domiciliul, dar şi să se prezinte la organul judiciar în faţa căruia se află cauza ori de câte ori este chemată, să nu comunice cu coinculpatul Bădălău Niculae, cu suspecţii, inculpaţii şi cu martorii din prezenta cauză.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi contestată, în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 27 noiembrie, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă, şi a unei persoane fizice, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită, a anunţat, duminică seară, DNA.

”În datele de 09.08.2022 şi 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menţionată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind «Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…», estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă. În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă …», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, au susţinut procurorii, în ordonanţă.

Conform sursei citate, în acelaşi context, după ce, în 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea a 7% din valoarea contractului menţionat  (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Luni, cei doi inculpaţi au fost prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.