Un fost director al unei firme a Consiliului Judeţean Prahova, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, decizia pronunţată în urma încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a obţinut în instanţă revizuirea sentinţei şi rejudecarea procesului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Dumitru Pantea, fost director al Hidro Prahova, companie deţinută de Consiliul Judeţean Prahova şi care se ocupă de furnizarea de servicii de apă şi canalizare în acest judeţ, a obţinut în instanţă reluarea de la zero a unui proces în care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, după ce a recunoscut în faţa procurorilor DNA că a primit mită de la un om de afaceri, mita fiind disimulată sub forma unor salarii primite de la o firmă privată. 
 
Astfel, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au decis reluarea de la zero a procesului în care Pantea a fost condamnat în urma încheierii unui acord de recunoaştere a vinovăţiei. Anterior, Tribunalul Prahova respinsese solicitarea de revizuire a sentinţei.
 
"Admite în principiu cererea formulată de revizuentul-condamnat Pantea Dumitru, de revizuire a sentinţei penale nr. 57/02.02.2018 pronunţate de Tribunalul Prahova în dosarul nr. 8998/105/2017. Trimite cauza la Tribunalul Prahova în vederea rejudecării cauzei, potrivit art. 461 C.p.p.. În baza art. 275 alin. 3) C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat ca urmare a exercitării apelului, rămân în sarcina statului. Definitivă” este soluţia pronunţată marţi de Curtea de Apel Ploieşti. 
 
În 2 februarie 2018, un complet de la Tribunalul Prahova a dispus condamnarea cu acord de recunoaştere a lui Dumitru Pantea la 2 ani de denţie, cu suspnedarea pedepsei, pentru luare de mită. 
 
"Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti cu inculpatul Pantea Dumitru (...), condamnă pe inculpatul Pantea Dumitru la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Aplică pe lângă pedeapsa închisorii pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1, lit. a (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice) b (dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat) şi g (dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv de responsabil proiect finanţat din fonduri europene) pe o perioadă de 2 ani”, decisese, în urmă cu aproape trei ani, Tribunalul Prahova.
 
Prin aceeaşi sentinţă, magistraţii dispuseseră ca Pantea să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.
 
Dumitru Pantea a încheiat cu DNA, în decembrie 2017, un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în care procurorii au reţinut că, în perioada 5 iulie 2011 – 1 septembrie 2012, Pantea, în calitate de director general al S.C. Hidro Prahova S.A., societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar, a primit suma totală de 50.400 lei, disimulată sub forma unor drepturi salariale plătite de o societate controlată un om de afaceri, în schimbul sprijinului acordat firmei administrate de acesta, pentru câştigarea, la o licitaţie, a contractului de „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare şi supervizare lucrări” cu SC Hidro Prahova SA.
 
Procurorii au reţinut, în acordul de recunoaştere, că ajutorul acordat de Dumitru Pantea s-a materializat prin furnizarea de date şi informaţii de la comisia de evaluare a ofertelor şi furnizarea unor date tehnice necesare adaptării documentaţiei pentru câştigarea contractului de achiziţie publică; desemnarea unor persoane de încredere în comisia de evaluare a ofertelor; punerea la dispoziţia firmei favorizate, a răspunsurilor SC Hidro Prahova SA Ploieşti, la căile de atac formulate de către participanţii nemulţumiţi la licitaţie (informaţii ce au fost folosite ulterior de firma respectivă la Consiliul Naţional de Soluţionare al Contestaţiilor – C.N.S.C. şi la Curtea de Apel Ploieşti pentru a se menţine decizia de atribuire a contractului).
 
"Ulterior, întrucât contractul iniţial nu prevedea ca SC Hidro Prahova SA (beneficiar) să realizeze plăţi în avans către firma câştigătoare (consultant), inculpatul Pantea Dumitru a insistat pentru modificarea condiţiilor de atribuire a contractului de consultanţă şi încheierea unui act adiţional care prevedea plata avansului. În prezenţa avocatului, inculpatul Pantea Dumitru a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate”, mai nota DNA la momentul trimiterii dosarului în instanţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.