Tribunalul Arad va judeca, joi, cererea hackerului Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele de Guccifer, de contopire a pedepselor decise de instanţele din SUA şi România care l-au judecat în ultimii ani şi de reducere a perioadei de detenţie cu numărul de zile în care a stat închis în SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marcel Lazăr Lehel, care este închis în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad, este aşteptat în faţa judecătorilor Tribunalului Arad în jurul orei 09,00.

În 7 martie, Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele Guccifer, a depus la Tribunalul Arad o copie a hotărârii de condamnare în SUA şi a solicitat să-i fie contopită pedeapsa de patru ani şi patru luni decisă în 2016 de o instanţă din Virginia cu cea de şapte ani primită în 2014 în România.

De asemenea, Guccifer a cerut instanţei să-i reducă din pedeapsa finală ce va rezulta numărul de zile petrecute în detenţie în SUA, el fiind extrădat de autorităţile române în perioada martie - octombrie 2016.

La termenul trecut, procurorul DIICOT declarau că pentru a obţine contopirea pedepselor şi deducerea perioadei de încarcerare din SUA este nevoie ca o instanţă din România să recunoască condamnarea din SUA, iar Ministerul Justiţiei să comunice instanţei arădene exact perioada de extrădare în SUA.

Magistraţii au amânat judecarea cauzei pentru 23 martie.

Guccifer a devenit cunoscut după ce şi-a asumat responsabilitatea pentru că a spart conturile de internet ale familiei fostului preşedinte al SUA George W. Bush şi a publicat tablouri pictate de fostul preşedinte american, inclusiv autoportrete în cadă. De asemenea, el a făcut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste şi fotografii pe care comisarul european Corina Creţu le-ar fi trimis lui Colin Powell în perioada 2010 - 2011.

Hackerul arădean a fost condamnat în România, în 2014, la o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete. Decizia de condamnare a fost menţinută în mai 2015 de Curtea de Apel Bucureşti.

În martie 2016, Guccifer a fost extrădat în SUA, iar în luna mai el a pledat vinovat în faţa magistraţilor americani pentru acuzaţii legate de accesul neautorizat în mai multe sisteme informatice. Marcel Lazăr Lehel a susţinut în faţa anchetatorilor americani că a reuşit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton. Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”. Directorul FBI a dezminţit însă  faptul că Guccifer ar fi obţinut vreodată acces la e-mailurile cu informaţii confidenţiale ale democratei Clinton.

Procurorii americani au susţinut că hackerul român a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane, în perioada 2012-2014. Printre politicienii americani vizaţi de hacker se numără fostul secretar de stat Colin Powell, mai mulţi membri ai familiei fostului preşedinte George W. Bush, precum şi Sidney Blumenthal. 

Instanţa federală din Virginia care l-a judecat l-a condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare, atât pentru că a spart conturile de e-mail ale familiei Bush şi ale altor personalităţi, cât şi pentru furt de identitate.

Hackerul român a fost adus în România sub escorta Poliţiei Române, dar şi a ofiţerilor FBI, în luna octombrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.