Fostul preşedinte Traian Băsescu a plecat de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), după ce a fost audiat timp de aproximativ o oră, în dosarul privind retrocedarea mai multor case din centrul Capitalei, în 2003, când era primar general. Avocatul lui Traian Băsescu a spus că nu există "nicio emoţie" în acest caz pentru că niciodată clientul său nu a încălcat legea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Traian Băsescu nu a dorit să spună ce declaraţii a dat în faţa anchetatorilor, în ce dosar a fost audiat şi dacă a fost pus sub acuzare.

Întrebat dacă îl cunoaşte pe cetăţeanul american Nicholas Jordan, cel căruia i-au fost retrocedate, în 2003, 66 de case în Capitală, Băsescu a spus că nu ştie cine este acesta.

De asemenea, întrebat cum a fost posibil să restituie 66 de case într-o singura zi, Băsescu a spus: "În condiţiile legii”.

Avocatul fostului preşedinte a spus că nu există un dosar penal în cazul clientului său, pentru că acesta nu a încălcat legea.

"Nu exista nicio emoţie,  din niciun punct de vedere. Nu există niciun dosar penal intentat dânsului, deoarece există un simplu adevăr: Nu a încălcat niciodată legea”, a adăugat avocatul.

Traian Băsescu a spus, înainte de a fi audiat, că toate retrocedările din perioada în care a fost primar al Capitalei s-au făcut "în condiţiile legii” şi că nu exista niciun act semnat de el care să fie ilegal.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că Traian Băsescu a fost citat pentru a fi audiat în calitate de martor într-un dosar care vizează retrocedarea a 66 de imobile în 2003, când era primar al Capitalei. Imobilele sunt pe strada Şerban Vodă din Captială şi au fost retrocedate cetăţeanului româno-american Nicholas Jordan, care a pretins că este moştenitorul proprietarului.

Chiriaşii care stăteau acolo de ani de zile au făcut plângeri în care au reclamat că persoana căreia i-au fost retrocedate imobilele nu este moştenitorul fostului proprietar. 

Dosarul a fost redeschis după ce Traian Băsescu şi-a încheiat mandatul de preşedinte.

Într-un alt dosar, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au cerut instanţei redeschiderea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, pentru că ar fi retrocedat, în 2003, când era primar al Capitalei, un teren de 40.000 de metri pătraţi în Dămăroaia, teren pe care fostul deputat Dumitru Puzdrea a ridicat complexul comercial Flora. Instanţa supremă urmează să stabilească dacă va fi confirmată redeschiderea acestui dosar.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost chemat şi în 24 mai 2016, la Tribunalul Bucureşti, în acelaşi dosar, deschis în urma unei plângeri pentru acuzaţia de abuz în serviciu, depusă de vicepreşedintele Uniunii Arabilor din România, Cătălin Năstase, fost partener de afaceri al lui Dumitru Puzdrea.

Potrivit plângerii lui Cătălin Năstase, Traian Băsescu ar fi făcut un abuz în serviciu când a avizat retrocedarea terenului, situat în zona Dămăroaia, din Sectorul 1 al Capitalei, provocând un prejudiciu de aproximativ 100 de milioane de euro. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.