Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, la Iaşi, că joi va publica lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA, iar prin acest demers publicul va afla dacă unii au intrat singuri, alţii în echipă, urmând să fie, de asemenea, cunoscute ora la care au intrat şi ora de ieşire.

 

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tudorel Toader a declarat presei, luni, la Iaşi, că el nu a intrat nici măcar pe holul arhivei SIPA, însă a adăugat că deţine informaţii referitoare la persoanele care au vizitat arhiva şi că lista va fi prezentată în cursul zilei de joi.

CITEȘTE ȘI Iohannis, despre publicarea numelor care au accesat arhiva SIPA: Mi se pare o iniţiativă interesantă, sper să o şi facă

"Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceasta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, celor care au intrat în arhivă, singuri sau în echipă. Am şi momentul, ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhivă. Eu ştiu cine a intrat. Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. Ştiu cine a intrat. Primul pas, repet: nume, prenume şi număr de vizite, şi data, şi ora, şi minutul", a declarat ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

El susţine că în acest fel publicul va afla cine sunt "depozitarii informaţiilor din arhivă”.

"De aici deja o primă concluzie se poate trage. Veţi şti că X cunoaşte ce e în arhivă, veţi şti că unul a intrat de mai multe ori, veţi şti că unii au intrat în echipă, alţii au intrat singuri, veţi cunoaşte aşadar depozitarii informaţiilor din arhivă. Noi, ca minister, vom proceda, repet, după regulament şi după lege", a mai spus Tudorel Toader.

El a adăugat că în orice domeniu adevărul trebui să iasă la suprafaţă şi că ministerul va face cunoscute „adevărurile din arhiva SIPA” respectând „procedurile şi competenţele de desecretizare”.

"Adevărul, întotdeauna şi în orice domeniu, trebuie să iasă la suprafaţă. Evident, m-am referit la adevărurile din arhiva SIPA, pentru că probabil sunt mai multe, şi arhiva asta SIPA, vedeţi, constituie o preocupare pentru toată lumea, şi în dezbaterea publică, şi jurnalistică, şi în mediul juridic. Respectând procedurile, respectând regulamentul, respectând competenţele de desecretizare a arhivei, vom face cunoscute aceste adevăruri", a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Luni, ministrul Justiţiei a anunţat pe Facebook că va publica numele celor care au "vizitat" arhiva SIPA, eventual şi numărul "vizitelor", calificând această arhivă drept "o pată pe obrazul jusiţiei române". 

"Arhiva SIPA - o pată pe obrazul justiţiei române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafaţă. Primul pas - voi publica numele celor care au "vizitat" arhiva, eventual şi numărul "vizitelor" efectuate!", avertizează Toader.

Ministrul anunţa, vineri, la Iaşi, că arhiva SIPA sigur va fi desecretizată, dar a precizat că, dacă vor exista secrete de stat, atunci desecretizarea se va face numai la nivel de CSAT.

"Arhiva SIPA sigur va fi desecretizată. Arhiva SIPA eu nu o cunosc, că nu am fost în ea. Probabil are informaţii pe toate palierele, pe toate nivelele. Ministrul Justiţiei poate desecretiza ce e secret de serviciu. Ce este de competenţa Guvernului poate fi desecretizat prin hotărâre de Guvern. Dacă vor fi acolo şi secrete de stat, vor putea fi desecretizate numai la nivel de CSAT. Prin urmare, eu am citit tot istoricul şi toate regulamentele şi toate comisiile, toate evaluările referitoare la arhiva SIPA", a declarat Tudorel Toader.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei au avut o dispută pe tema arhivei şi a accesului la aceasta, Gîrbovan întrebând-o pe Macovei de unde ştie ce conţinea arhiva şi că existau magistraţi acoperiţi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.