Reprezentanţii Siveco România susţin, în legătură cu sesizarea făcută la DNA de Ministerul Fondurilor Europene cu privire la nereguli în două proiecte de e-guvernare furnizate CJ Suceava de către firmele Expert One Research şi Siveco România, că este regretabil ”modul” în care ministerul lansează acuzaţii ”deosebit de grave, nemeritate”, la adresa companiei, spunând că ”documentul publicat nu se referă la nicio suspiciune de fraudă care ar putea fi atribuită Siveco". Totodată, reprezentanţii companiei spun că raportul apărut în presă nu le-a fost ”adus la cunoştinţă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Regretăm modul în care Ministerul Fondurilor Europene lansează acuzaţii deosebit de grave, nemeritate, la adresa firmei noastre. Atragem atenţia că, în realitate, documentul publicat nu se referă la nicio suspiciune de fraudă care ar putea fi atribuită Siveco şi nici la vreo pretinsă favorizare a Siveco. Mai mult, companiei nu i-a fost adus la cunoştinţă raportul invocat în presă”, se arată în comunicatul transmis sâmbătă de către reprezentanţii Siveco.

Sursa citată precizează că a cerut Ministerului Fondurilor Europene (MFE) raportul Corpului de Control pentru a putea exprima un punct de vedere "în deplină cunoştinţă de cauză”.

Reprezentanţii Siveco mai susţin că în raport sunt grupate, ”în mod tendenţions”, două proiecte distincte, derulate de două companii - Siveco România şi Expert One Research - ceea ce, în opinia lor, lasă să se înţeleagă că între cele două există o legătură.

”Observăm (...) că rezumatul publicat grupează în mod tendenţios două proiecte distincte, dând impresia că neregulile enumerate se aplică şi proiectului Suceava I, derulat de Siveco România în calitate de furnizor. Facem precizarea că între societatea noastră şi Expert One Research nu a existat nicio asociere pentru implementarea vreunui proiect la CJ Suceava, «asocierea» celor două companii şi proiecte distincte fiind una intenţionat efectuată de către MFE exclusiv pentru mass-media”, mai susţine Siveco.

Reprezentanţi companiei spun că documentul apărut în presă ar conţine şi informaţii false legate de sistemele informatice implementate de către Siveco în Suceava.

”Documentul conţine nu doar afirmaţii tendenţioase, ci şi false. De exemplu, în pofida afirmaţiei că la Bogdăneşti  «nu se utilizează sistemul informatic achiziţionat», în realitate la Primăria Bogdăneşti componenta Registru Agricol se foloseşte în mod curent şi are datele completate la zi. Chiar mai gravă este afirmaţia repetată că firma noastră nu ar fi îndeplinit cerinţele din Caietul de sarcini sau că «soluţia informatică implementată [este] nefuncţională în parametrii prevăzuţi în contract». Nu numai că am respectat toate prevederile contractuale, dar firma noastră a făcut eforturi mai presus de obligaţiile contractuale tocmai pentru a asigura eficienţa achiziţiei”, potrivit documentului citat.

Reprezentanţii companiei au mai precizat că Siveco România a câştigat proiectul Suceava I ”cu un preţ extrem de competitiv”, valoarea contractului fiind de 3.008.612 lei plus TVA.

Totodată, se menţionează că beneficiarii proiectului au fost asistaţi şi li s-a acordat sprijin de fiecare dată când au întâmpinat probleme şi au solicitat ajutor.

Corpul de Control al Ministerului Fondurilor Europene (MFE) a sesizat DNA privind nereguli în două proiecte de e-guvernare în valoare de peste 13 milioane de lei, cu fonduri europene, furnizate Consiliului Judeţean Suceava de firmele Expert One Research şi Siveco România, fiind vorba, între altele, despre licitaţii trucate şi nevoia de achiziţii IT creată ”artificial”.

”Încă un caz cu Ghiţă merge de la MFE la DNA (...) Mai ţineţi minte că am promis în Parlament, unde Ana Birchall l-a invitat ilegal pe Sebastian Ghiţă la audierea mea, că voi cere un control tematic al Corpului de Control pe sistemele de IT plătite din fonduri europene? Corpul de Control are mai multe cazuri în lucru, dar primul a fost finalizat şi trimis la DNA ieri (joi n.r.)”, a anunţat, vineri, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

Ministrul susţine că modul în care au fost încheiate şi implementate contractele cu CJ Suceava arată mai multe nereguli:  firme care învârt licitaţiile între ele, achiziţii umflate, raportări false, acte adiţionale în serie, sisteme informatice inutilizabile şi neutilizate, dar acceptate la plată de Organismul Intermediar de la Ministerul Comunicaţiilor.

Corpul de Cotrol al MFE a verificat contractele dintre CJ Suceava şi companiile Expert One Research şi Siveco România, valoarea totală a proiectelor ridicându-se la 13.361.118 lei din care 7.169.321 lei fără TVA s-au cheltuit pentru IT.

Proiectele verificate au fost „Implementarea de soluţii de e-guvernare la nivelul a 15 localităţi din judeţul Suceava I” (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL), şi „Implementarea de soluţii de e-guvernare la nivelul a 15 localităţi din judeţul Suceava III” (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL). CJ Suceava îşi propunea să achiziţioneze o soluţie informatică şi componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localităţile judeţului: registrul agricol, serviciul de taxe şi impozite locale, serviciul financiar şi cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc.

”În urma verificărilor, echipa de control a constatat o serie de nereguli: nevoia de achiziţii IT a fost creată artificial; oferte câştigătoare neconforme şi tratament neegal aplicat ofertanţilor; criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor „cu dedicaţie”; soluţia informatică implementată nefuncţională în parametrii prevăzuţi în contract; raportări false”, se arată într-un comunicat de al MFE.

Raportul este primul rezultat al controlului tematic cerut de conducerea MFE asupra proiectelor de informatizare a instituţiilor publice. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.