Procurorul general Augustin Lazăr a spus marţi, înainte de începerea şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM, că aceasta va ajunge la concluziile corecte în ceea ce priveşte raportul Inspecţiei Judiciare în urma controlului la DNA, subliniind importanţa încrederii în CSM, care este garantul unei justiţii independente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Raportul Inspecţiei Judiciare va fi examinat de către secţia de procurori a CSM şi se va ajunge la concluziile corecte. Eu zic să avem încredere în CSM, care este garantul Justiţiei", a declarat Lazăr.

Întrebat dacă ar fi necesar un nou control la DNA, procurorul general a spus că trebuie făcută o analiză înainte de a veni cu o soluţie.

"Nu este normal să discutăm punând carul înaintea boilor. Trebuie să se facă o analiză şi apoi putem discuta despre soluţie. Eu zic să avem deplină încredere în CSM, care este gerantul unei justiţii independente", a adăugat Lazăr.

La rândul lui, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a spus, la începutul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM, că aşteaptă concluziile, apoi va exprima punctul său de vedere.

"Aşteptăm dezbaterile, concluziile, apoi voi exprima punctul de meu de vedere", a spus Toader.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii care ia în discuţie raportul Inspecţiei Judiciare (IJ) asupra activităţii DNA este în desfăşurare la această oră. Secţia pentru procurori a CSM va emite un aviz consultativ asupra acestui raport.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirma că este nedumerit de ce trei dintre membrii echipei de control a IJ au o concluzie, iar ceilalţi trei au altă concluzie, diametral opusă, dar această situaţie îi va da "libertatea de a înclina balanţa" şi că va lua o decizie în cel mult o lună şi jumătate. El mai spunea că raportul Inspecţiei Judiciare este doar un element de care va ţine cont în evaluarea conducerii DNA şi că în maximum o lună şi jumătate va anunţa o decizie.

Raportul IJ a fost transmis CSM în 5 octombrie, iar în 13 octombrie şefa DNA Laura Codruţa Kovesi şi-a prezentat punctul de vedere cu privire la document. De asemenea, înaintea ei a fost audiată în Secţia pentru procurori a CSM Elena Rădescu, cea care a condus echipa echipa de inspectori, iar în 16 octombrie a fost audiat inspectorul şef adjunct al IJ Gheorghe Stan.

Kovesi a susţinut în faţa procurorilor că raportul de control nu este unitar, concluziile inspectorilor judiciari pe acelaşi subiect fiind diferite, că există o lipsă de metodologie în redactarea raportului şi că unii inspectori din echipa de control au semnat în totalitate raportul, însă alţii au semnat doar anumite file. De asemenea, Kovesi a spus că raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie conţine multe menţiuni neadevărate şi eronate, explicând că este "total neadevărată” menţiunea conform căreia au crescut cu 87 la sută achitările în dosare.

Şefa DNA a mai spus că analiza IJ a fost superficială, procurorilor fiindu-le imputate chestiuni nereale. În plus, a susţinut şefa DNA, s-a verificat inclusiv activitatea biroului de presă, însă inspectorii au verificat un alt site decât cel al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La rândul său, inspectorul şef adjunct al IJ Gheorghe Stan a susţinut că prin afirmaţiile făcute de Kovesi la adresa Inspecţiei Judiciare s-a încercat să se inducă public ideea că inspectorii judiciari nu şi-au exercitat atribuţiile cu obiectivitate şi imparţialitate, ceea ce este departe de adevăr. Totodată, Stan a admis că nu a fost un control unitar, din cauza coordonatorului echipei, Elena Rădescu, care a avut un "comportament autoritar, impulsiv şi neprincipial faţă de colegi".

"Este regretabil ce s-a întâmplat. Am ajuns la conlcuzia ca această stare s-a datorat coordonatorului echipei, doamna inspector Elena Rădescu, dar şi atitudinii conducerii DNA pe tot parcursul verificărilor. Mi-e greu să înţeleg de ce un inspector cu experienţă de pesste 30 de ani (n.r. - Elena Rădescu) a adoptat un astfel de comportament autoritar, impulsiv, neprincipial faţă de colegi şi faţă de conducerea Inspecţiei Judiciare şi este prima dată când doamna inspector a avut o astfel de atitudine sfidătoare faţă de colegi (...) Prin acest comportament, doamna inspector a adus prejudicii, cu scopul decredibilizării instituţiei", a mai afirmat Gheorghe Stan.

El a mai spus că Elena Rădescu a mers la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie fără a se consulta cu membrii echipei şi fără a anunţa conducerea Inspecţiei Judiciare, aşa cum prevede regulamentul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.