Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii arată decizia Curţii Constituţionale "a curmat intenţia de a adânci noi inechităţi în magistratură din perspectiva carierei profesionale". Totodată, Secţia pentru judecători "dezaprobă, cu tărie", poziţiile publice ale ministrului Justiţiei, Stelian Ion, "concretizate în veritabile atacuri la adresa judecătorilor instanţei supreme". "Afirmaţiile ministrului justiţiei vizând «linii roşii», «interese politice» şi «ideologii», atunci când se referă la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în contextul demersului lor, denotă un antagonism manifest faţă de o instituţie esenţială a statului de drept", susţine sursa citată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Secţia pentru judecători ia act de decizia Curţii Constituţionale a României de astăzi, 14 iulie 2021, care reprezintă o validare a punctului de vedere exprimat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin avizul negativ emis, aviz susţinut şi prin memoriul Amicus curiae transmis instanţei de contencios constituţional. Avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost ignorat, din nou, de iniţiatorii legii, procedeu amplu contestat în alte perioade de către aceiaşi iniţiatori, printre care şi ministrul actual al justiţiei. Soluţia adoptată de Curtea Constituţională a curmat intenţia de a adânci noi inechităţi în magistratură din perspectiva carierei profesionale", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de CSM.

Totodată, membrii Secţiei pentru judecători reafirmă că "temeinica pregătire profesională, specializarea reală şi experienţa profesională dobândită în decursul carierei reprezintă garanţii puternice apte să preîntâmpine erori şi să împiedice încălcări ale legii de către autorităţile judiciare în privinţa prezumţiei de nevinovăţie, a dreptului la apărare, a libertăţii individuale, a demnităţii umane, a vieţii private".

"În acest context, Secţia pentru judecători dezaprobă, cu tărie, poziţiile publice recent exprimate de un înalt demnitar al statului român, ministrul justiţiei - domnul Stelian Ion, concretizate în veritabile atacuri la adresa judecătorilor instanţei supreme din România, care, cu unanimitatea voturilor judecătorilor săi, a decis exercitarea unui drept constituţional specific statului de drept, acela de a crea cadrul necesar pentru tranşarea unei posibile neconformităţi cu legea fundamentală a unui act normativ. Afirmaţiile ministrului justiţiei vizând «linii roşii», «interese politice» şi «ideologii», atunci când se referă la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în contextul demersului lor, denotă un antagonism manifest faţă de o instituţie esenţială a statului de drept - concept pe care, deşi îl clamează, în realitate demonstrează că îl subminează constant", scrie în comunicatul CSM.

Potrivit sursei citate, Secţia pentru judecători constată că demersurile şi disponibilitatea pentru găsirea unui echilibru în funcţionarea autorităţii judecătoreşti în interesul societăţii "s-au lovit, o dată în plus, de incapacitatea ministrului de a ieşi dintr-o zonă militantă, politicianistă, de adversitate faţă de valorile afirmate chiar de el însuşi, poziţie incompatibilă cu ideea de consolidare a unei justiţii independente".

Curtea Constituţională a admis, miercuri, sesizarea ÎCCJ referitoare la reducerea de la 10 la 7 ani a condiţiei de vechime pentru procurorii DNA şi DIICOT, au declarat pentru News.ro surse din cadrul CCR. Ulterior, CCR a explicat într-un comunicat că reperul pentru stabilirea condiţiei de vechime necesare accederii la funcţia de procuror în cadrul direcţiilor specializate este cel stabilit pentru promovarea în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, atât sub aspectul naturii vechimii (efectivă), cât şi sub cel al temporalităţii sale (10 ani), astfel că, în niciun caz, standardul numirii în funcţie nu poate fi inferior celui al promovării în funcţie la nivelul antereferit. Totodată, specializarea poate implica o condiţie superioară de vechime pentru accederea în respectiva funcţie, dar nicidecum una inferioară.

Astfel, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) depusă împotriva modificărilor aduse de coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR legilor justiţiei, sesizare ce viza şi reducerea de la 10 la 7 ani a vechimii necesare pentru selecţia procurorilor DNA şi DIICOT.

Conform surselor citate, judecătoarele Simina Tănăsescu şi Livia Stanciu au formulat opinii separate.

Decizia de admitere a fost luată cu 5 voturi ”pentru” şi trei împotrivă.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirma, vineri seară, că lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate trebuie să continue în ritm accelerat, iar una dintre solicitările procurorilor de la DIICOT şi DNA a fost reducerea vechimii necesare. Modificarea legislativă a fost, însă, atacată la CCR. Ministrul considera că, dacă sesizarea urma să fie admisă de CCR, ”lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate ar primi o grea lovitură”.

"Cred că în toate trebuie să existe măsură şi echilibru, cred că liniie roşii nu trebuie trecute, indiferent ce interese politice, ideologii şi convingeri are fiecare dintre noi. Ordinea de drept, bunăstarea, siguranţa şi viaţa românilor sunt mai presus decât orice", declara el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.