Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, a fost pus sub control judiciar de procurorii anticorupţie, el fiind acuzat că l-a determinat pe directorul unei societăţi din subordinea Primăriei să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să cumpere patru autoturisme Skoda Superb, puse, în mod formal, la dispoziţia municipalităţii, dar care de fapt au fost utilizate de edil în scop personal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de George Scripcaru pentru abuz în serviciu, în formă continuată, şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

În perioada 2007 - 2015, George Scripcaru l-a determinat pe directorul general al unei societăţi din subordinea Primăriei Braşov să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să cumpere, pe parcursul a nouă ani, patru autoturisme marca Skoda Superb, care au fost puse ulterior, în mod formal, la dispoziţia municipalităţii, semnându-se în acest sens mai multe contracte şi acte adiţionale.

”Scopurile urmărite de edil au fost obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine, constând în folosinţa exclusivă a maşinilor respective, dar şi neplata costurilor pentru întreţinerea/utilizarea acestora (vinietă, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii şi reparaţii).Ulterior, pentru a ascunde că autoturismele date în mod succesiv în folosinţa Primăriei Braşov sunt utilizate în interesul său personal, George Scripcaru a solicitat aceluiaşi director ca, în cazul în care pe adresa societăţii vor veni solicitări de la Poliţia Rutieră, să fie comunicat numele vreunui angajat, care astfel să fie sancţionat contravenţional în locul edilului”, arată DNA.

În urma acestui demers, în 12 martie 2009, a fost încheiat un process-verbal prin care o altă persoană a fost amendată cu 120 de lei şi 2 puncte de penalizare, menţionându-se că a depăşit viteza maxim admisă în localitate în timp ce conducea unul dintre autoturisme.

”În realitate, autoturismul fusese condus de inculpat, rezultatul fiind obţinerea pentru acesta din urmă de foloase necuvenite,constând în aceea că nu figurează în evidenţele Poliţiei cu sancţiuni contravenţionale şi nu a plătit amenda respective”, precizează DNA.

În acest fel, societatea din subordinea Primăriei Braşov a fost prejudiciată cu suma de 630.567,28 lei, reprezentând valoarea maşinilor cumpărate şi cheltuielile pentru întreţinerea şi utilizarea acestora.

Pe perioada controlului judiciar, George Scripcaru trebuie să se prezinte la sediul DNA Braşov sau la sediile instanţelor ori de câte ori este chemat, să meargă la Poliţia Judeţeană Braşov – Biroul Supravegheri Judiciare conform programului de supraveghere întocmit de poliţişti sau ori de câte ori este chemat, să nu comunice direct sau indirect cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar, să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare. 

Primarul George Scripcaru este cercetat sub control judiciar şi în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

George Scripcaru a fost trimis în judecată de DNA în luna februarie pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

El este acuzat că a favorizat o firmă privată de termoficare şi i-a atribuit acesteia ilegal un contract de 6,1 milioane de lei., în detrimentul societăţilor de stat care au ajuns în colaps. În acest dosar, sunt judecate alte 12 persoane. Potrivit rechizitoriului procurorilor, George Scripcaru ar fi primit, în schimbul ajutorului său, o mită  400.000 de lei constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012. 

În 15 septembrie, procurorii DNA au început urmărirea penală a primarului George Scripcaru, pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar fostul şef al CJ Braşov Aristotel Căncescu fiind urmărit penal sub control judiciar pentru aceeaşi infracţiune. Cei doi ar fi intervenit ca să ajute alţi doi inculpaţi din dosar să închirieze un teren şi să contruiască o farmacie în curtea Spitalului Judeţean Braşov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.