Procurorii DIICOT au destructurat o reţea din Strehaia, judeţul Mehedinţi, specializată în obţinerea ecobonificaţiilor pentru activităţi fictive de reciclare a deşeurilor din ambalaje. Zeci de persoane erau implicate în activitatea infracţională, cinci fiind reţinute şi şapte plasate sub control judiciar. Prejudiciul produs Administraţiei Fondului pentru Mediu este estimat la peste 14,5 milioane de lei. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a salutat acţiunea şi a precizat că ”trebuie să acţionăm decisiv împotriva celor ce pun în pericol mediul”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

DIICOT a anunţat, vineri, că a făcut 22 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Mehedinţi, Gorj, Constanţa, Ilfov, Vaslui şi Bucureşti, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală. 

”În cauză, s-a reţinut faptul că, în anul 2018 s-a constituit pe raza oraşului Strehaia, jud Mehedinţi un grup infracţional organizat ce a avut drept scop obţinerea ecobonificaţiilor de la O.T.R.-uri (Organizaţie de Transfer de Responsabilitate) pentru activităţi fictive de reciclare a deşeurilor din ambalaje. Grupul astfel constituit a controlat o serie de societăţi comerciale înfiinţate pe numele unor persoane cu o situaţie finaciară precară, dispuse să accepte să fie numite administratori ai societăţilor comerciale implicate în circuitul infracţional. Pe numele acestor societăţi au fost întocmite în fals documente ce atestau colectarea, transportul şi reciclarea deşeurilor de ambalaje (sticlă, plastic, cartoane)”, a transmis DIICOT.  

Procurorii precizează că actele false au fost transmise ulterior organizaţiilor de îndeplinire a răspunderii extinse a producătorilor (O.I.R.E.P./O.T.R. – societăţi licenţiate să preia responsabilitatea colectării şi reciclării deşeurilor de ambalaje) în vederea decontării unor servicii de gestionare a deşeurilor de ambalaje ce nu au fost prestate în realitate. 

 ”Sumele de bani obţinute din această activitate erau ulterior retrase în numerar de către membrii grupului. În această modalitate, membrii au creat un prejudiciu persoanei vătămate Statul Român, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, în valoare de 14.532.220 lei”, a mai precizat DIICOT.  

Sume de bani, instalaţii de minat criptomonede şi bijuterii au fost ridicate în vederea indisponibilizării. 

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Mehedinţi au fost duse 39 de persoane, în urma audierilor fiind dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de 5 inculpaţi şi măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de 7 inculpaţi. 

”Observ cu satisfacţie că infracţiunile de mediu nu mai scapă nepedepsite. După creşterea numărului de dosare penale în domeniul forestier, şi alte subiecte încep să iasă la iveală. Colaborările interinstituţionale funcţionează şi se vor pune în mişcare ori de câte ori se vor semnala infracţiuni. Afirm, din nou, cu fermitate că trebuie să acţionăm decisiv şi consecvent împotriva celor ce pun în pericol mediul. Felicitări tuturor care au cooperat pentru descoperirea acestui caz”, a transmis ministrul Mediului, Tanczos Barna.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.