Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat marţi, cu observaţii, raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul făcut la Direcţia Naţională Anticorupţie, concluzionând că activitatea conducerii DNA este eficientă. De asemenea, s-a stabilit ca în termen de şase luni să fie făcute mai multe verificări, între care un alt control la DNA pentru rezolvarea problemelor găsite la Secţia a II-a.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma deliberărilor, Secţia de procurori a aprobat cu observaţii raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul asupra activităţii conducerii Direcţia Naţională Anticorupţie. Observaţiile vizează concluziile formulate distinct de către inspectorii judiciari, fiind admise în parte şi obiecţiunile făcute de DNA, considerate pertinente. Au fost, însă, excluse din conţinutul raportului aspectele care fac obiectul unor sesizări din oficiu a IJ privind posibile abateri disciplinare şi au fost respinse observaţiile conducerii Inspecţiei, care ar fi trebuit să armonizeze raportul.

De asemenea, odată cu adoptarea raportului au fost admise o parte din  obiecţiunile formulate de către DNA.

Totodată, Secţia pentru procurori a formulat şi propuneri de natură să clarifice aspectele insuficient analizate în cuprinsul raportului de control, dar şi aspecte ulterioare apărute în spaţiul public.

Astfel, Secţia a solicitat Inspecţiei Judiciare dispunerea unui control pentru remedierea deficienţelor constatate la nivelul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie,  în termen de 6 luni de la data aprobării acestui raport, prin care să se verifice situaţia cauzelor mai vechi de un an de la data primei sesizări, situaţia cauzelor repartizate spre soluţionare procurorilor Doru Florin Ţuluş şi Mihaiela Moraru Iorga. De asemenea, trebuie verificat dacă în dosarele clasate s-a comunicat persoanelor că au fost interceptate.

Secţia pentru procurori a dispus şi verificarea informaţiilor privind bileţelul pe care Laura Codruţa Kovesi l-a prezent procurorilor CSM la audiere, pentru a vedea dacă s-a urmărit analizarea managementului conducerii DNA sau a anumitor dosare, precum şi a informaţiilor apărute în spaţiul public conform cărora au fost analizate şi dosare din 2004, nu doar cele care ar fi trebuit verificate, din perioada 2016-2017.

Tot în termen de şase luni se va face un control la secţia judiciară a DNA care să aibă ca obiect strict o analiză detaliată cu privire la situaţia achitărilor definitive în perioada 2016-2017, în raport de data sesizării primei instanţe şi momentul pronunţării soluţiei definitive.

Secţia pentru procurori a CSM a mai dispus evaluarea declaraţiilor luate procurorilor care nu mai activează în DNA prin compararea cu declaraţiile tuturor procurorilor care în prezent îşi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei judiciare (audierea tuturor procurorilor în activitate din acest compartiment/ realizarea unei analize comparative proporţionale între declaraţiile acestora şi declaraţiile celor care au plecat din DNA/ măsuri propuse), potrivit unui comunicat de presă al CSM.

"Pe baza analizării întregului material transmis de către Inspecţia Judiciară, Secţia pentru procurori a apreciat că activitatea managerială a conducerii DNA, desfăşurată în perioada 2016 - 01.07.2017, a fost una eficientă", este concluzia Secîiei pentru procurori a CSM.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că este nedumerit de ce trei dintre membrii echipei de control a IJ au o concluzie, iar ceilalţi trei au altă concluzie, diametral opusă, dar această situaţie îi va da "libertatea de a înclina balanţa" şi că va lua o decizie în cel mult o lună şi jumătate. El mai spunea că raportul Inspecţiei Judiciare este doar un element de care va ţine cont în evaluarea conducerii DNA şi că în maximum o lună şi jumătate va anunţa o decizie.

Raportul IJ a fost transmis CSM în 5 octombrie, iar în 13 octombrie şefa DNA Laura Codruţa Kovesi şi-a prezentat punctul de vedere cu privire la document. De asemenea, înaintea ei a fost audiată în Secţia pentru procurori a CSM Elena Rădescu, cea care a condus echipa echipa de inspectori, iar în 16 octombrie a fost audiat inspectorul şef adjunct al IJ Gheorghe Stan.

Kovesi a susţinut în faţa procurorilor că raportul de control nu este unitar, concluziile inspectorilor judiciari pe acelaşi subiect fiind diferite, că există o lipsă de metodologie în redactarea raportului şi că unii inspectori din echipa de control au semnat în totalitate raportul, însă alţii au semnat doar anumite file. De asemenea, Kovesi a spus că raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie conţine multe menţiuni neadevărate şi eronate, explicând că este "total neadevărată” menţiunea conform căreia au crescut cu 87 la sută achitările în dosare. Şefa DNA a mai spus că analiza IJ a fost superficială, procurorilor fiindu-le imputate chestiuni nereale. În plus, a susţinut şefa DNA, s-a verificat inclusiv activitatea biroului de presă, însă inspectorii au verificat un alt site decât cel al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La rândul său, inspectorul şef adjunct al IJ Gheorghe Stan a susţinut că prin afirmaţiile făcute de Kovesi la adresa Inspecţiei Judiciare s-a încercat să se inducă public ideea că inspectorii judiciari nu şi-au exercitat atribuţiile cu obiectivitate şi imparţialitate, ceea ce este departe de adevăr. Totodată, Stan a admis că nu a fost un control unitar, din cauza coordonatorului echipei, Elena Rădescu, care a avut un "comportament autoritar, impulsiv şi neprincipial faţă de colegi".

"Este regretabil ce s-a întâmplat. Am ajuns la conlcuzia ca această stare s-a datorat coordonatorului echipei, doamna inspector Elena Rădescu, dar şi atitudinii conducerii DNA pe tot parcursul verificărilor. Mi-e greu să înţeleg de ce un inspector cu experienţă de pesste 30 de ani (n.r. - Elena Rădescu) a adoptat un astfel de comportament autoritar, impulsiv, neprincipial faţă de colegi şi faţă de conducerea Inspecţiei Judiciare şi este prima dată când doamna inspector a avut o astfel de atitudine sfidătoare faţă de colegi (...) Prin acest comportament, doamna inspector a adus prejudicii, cu scopul decredibilizării instituţiei", a mai afirmat Gheorghe Stan.

El a mai spus că Elena Rădescu a mers la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie fără a se consulta cu membrii echipei şi fără a anunţa conducerea Inspecţiei Judiciare, aşa cum prevede regulamentul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.