Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, spune că ancheta în cazul dezinfectanţilor folosiţi în spitale trebuie să fie judicioasă, pentru că este o chestiune de sănătate publică gravă, iar procurorii trebuie lăsaţi să lucreze şi să nu se pornească de la premisa că nu se lucrează în acest dosar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebată de ce procurorii nu dau mai multe date legate de ancheta privind dezinfectanţii Hexi Pharma folosiţi în spitale, ministrul Justiţiei a spus că nu face judecăţi de valoare cu privire la o anchetă în curs a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar, ca jurist  şi ca cetăţean, poate spune că o anchetă are nevoie de timp pentru a fi judicioasă.

“Aici nu ne jucăm, este o chestiune de sănătate publică gravă şi cred că, înainte de a aştepta ca în 72 de ore să pretindem că am terminat ancheta, să aşteptăm. Sunt termene de procedură, sunt termene de administrat. Cred că important este, mai ales în contestul în care am văzut şi eu, la televizor, ca toată lumea, că a mai exista un dosar la Parchetul General, în care nu s-a făcut nimic timp de doi ani, cu vaccinurile, cred că acum trebuie să aşteptăm şi să nu plecăm de la premisa că nu se face nimic, dimpotrivă, să plecăm de la permisa că totuşi se lucrează în acest dosar şi că se lucrează cu foarte mare responsabilitate”, a spus ministrul Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a precizat că implicarea premierului în administrarea a ceea ce s-a întâmplat în domeniul sănătăţii este "un indiciu foarte bun că lucrurile nu vor fi lăsate aşa".

“Nu trebuie aşteptate minuni, pentru că, dacă am avea o baghetă, am schimba lumea în trei luni. Minuni nu mai există, avem lege, avem proceduri şi termene, şi trebuie să ne ţinem de ele”, a mai spus Raluca Prună.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a declarat, marţi, că ancheta în cazul Hexi Pharma se face într-un ritm foarte alert, s-a administrat până acum un volum considerabil de acte, iar în continuare se vor face examinări fizico-chimice.

Augustin Lazăr a precizat că aceste examinări fixico-chimice, care vor fi făcute la un institut românesc, în ancheta Hexi Pharma a procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) sunt importante pentru completarea urmăririi penale.

De asemenea, întrebat dacă ancheta în cazul Hexi Pharma ar putea fi preluată de Direcţia Naţională Anticorupţie, Augustin Lazăr a spus că cei care vor decide dacă alte organe judiciare sunt competente să facă cercetările în acest caz sunt sunt procurorii care coordonează cauza, adăugând: “Dacă va fi cazul, fiindcă altfel, urmărirea penală va fi continuată de procurorii noştri.

Întrebat dacă ancheta în acest caz nu a fost începută târziu, în condiţiile în care SRI spune că de mai mulţi ani informase despre situaţia dezinfectanţilor şi infecţiile nosocomiale, procurorul general al României a spus: “Când ancheta va fi încheiată, se va putea evalua cât de devreme, cât de târziu sau dacă este la momentul potrivit. Deocamdată, ancheta este în curs şi ea se efectuează într-un ritm foarte alert”.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a arătat, într-un comunicat de presă, că în continuarea cercetărilor în ancheta privind dezinfectanţii utilizaţi în spitale, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea a două constatări tehnico-ştiinţifice asupra produselor Hexi Pharma.

PICCJ a anunţat, în 13 mai, că procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de compania Hexi Pharma pentru infracţiunea de "participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor".

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că anchetatorii au făcut, săptămâna trecută, noi verificări la sediul firmei şi au sigiliat probe, cercetările vizând atât zona de producţie, cât şi documentele societăţii. Conform aceloraşi surse, la sediul IGPR au fost verificate calculatoarele şi telefoanele directorului general al Hexi Pharma, Flori Dinu, şi ale chimistului fabricii.

În cadrul anchetei, procurorii i-au audiat, pe patronul firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, pe directorul general Flori Dinu şi mai mulţi angajaţi ai firmei.

În 11 mai, Hexi Pharma a depus la Tribunalul Bucureşti o acţiune în cadrul procedurii falimentului. Compania a invocat în cerere o datorie de 23,5 milioane de lei către bugetul de stat şi către furnizori ai societăţii, dar şi facturi în valută neachitate de peste 20 de milioane de euro către două firme offshore din Cipru.

În aceeaşi zi, firma a anunţat că îşi va retrage produsele, că a început deja procedurile legale pentru închiderea fabricii şi a cerut scuze personalului medical şi tuturor celor care au fost sau ar fi putut fi afectaţi de neconformităţile dezinfectanţilor săi.

În 13 mai, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut Judecătoriei Sectorului 5 suspendarea dizolvării sau lichidării firmei Hexi Pharma.

Instanţa a decis, în 16 mai, ca până în 14 iulie inclusiv, Hexi Pharma să aibă interdicţie să iniţieze procedura de dizolvare sau lichidare. Instanţa a dispus, pentru aceeaşi perioadă, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicţia fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor, interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide.

Decizia nu este definitivă, dar este executorie, toate măsurile dispuse trebuind să fie aplicate de îndată. Hexi Pharma poate contesta decizia în 24 de ore de la comunicare.

Scandalul Hexi Pharma a izbucnit după ce Gazeta Sporturilor şi jurnalistul Cătălin Tolontan au dezvăluit, bazându-se pe declaraţiile şi pe documentele furnizate de foşti angajaţi ai firmei, că dezinfectanţii furnizaţi de aceasta spitalelor au concentraţii mai mici decât cele înscrise pe etichetă. De asemenea, jurnaliştii au relatat că patronul firmei, Dan Condrea, este acţionar la o firmă care asigură servicii de curăţenie în spitale, aceasta având acelaşi administrator ca şi Unilab, laboratorul unde  ar trebui să fie verificată calitatea dezinfectanţilor. 

În urma acestui scandal, în 8 mai, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a demisionat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.