Din anul 2003, în fiecare an, pe data de 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Europeană a Justiţiei Civile, un moment important pentru a evidenţia importanţa accesului cetăţenilor la acest serviciu public fundamental, arată un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorul-şef al DNA Marius Voineag a subliniat angajamentul „de neclintit” al DNA de a lupta împotriva fenomenului corupţiei, „pentru a proteja integritatea instituţiilor noastre, pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor în capacitatea statului de a asigura servicii publice eficiente şi pentru a ne fructifica potenţialul ca stat membru al structurilor euro-atlantice”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform sursei citate, justiţia civilă reprezintă coloana vertebrală a unei societăţi libere şi democratice, asigurând soluţionarea litigiilor civile într-un mod independent şi imparţial, acesta constituind un element esenţial pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi pentru menţinerea ordinii sociale. Cu toate acestea, pentru ca justiţia civilă să îşi îndeplinească rolul cu succes, trebuie să fie accesibilă şi eficientă pentru toţi, indiferent de resursele financiare sau de statutul social.

Cu acest prilej, reprezentanţii DNA subliniază încă o dată faptul că justiţia se înfăptuieşte pentru cetăţeni, iar încrederea acestora în sistemul judiciar este unul dintre ingredientele cheie pentru buna funcţionare a societăţii în ansamblu.

Pentru a consolida această încredere, este nevoie de un efort conjugat la nivelul tuturor actorilor relevanţi pentru a creşte eficienţa şi calitatea actului de justiţie, mai precizează sursa menţionată.

„Ziua Europeană a Justiţiei Civile marchează angajamentul comun al statelor membre de a asigura un sistem de justiţie eficient, transparent şi echitabil în întreaga Uniune Europeană, reprezentând în acelaşi timp o oportunitate de a reflecta la rolul mai larg al sistemului judiciar în arhitectura instituţională a statului. În perioadele dificile, sistemul judiciar trebuie să reprezinte o ancoră, o sursă de stabilitate şi predictibilitate pentru cetăţeni. Acest rol devine cu atât mai evident atunci când avem ocazia, în context geopolitic, să observăm consecinţele la nivelul statelor al absenţei unor sisteme judiciare puternice şi independente”, a declarat Marius Voineag, potrivit sursei amintite.

„În calitate de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, vreau să subliniez, încă o dată, angajamentul nostru de neclintit de a lupta împotriva fenomenului corupţiei, pentru a proteja integritatea instituţiilor noastre, pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor în capacitatea statului de a asigura servicii publice eficiente şi pentru a ne fructifica potenţialul ca stat membru al structurilor euro-atlantice.” a adăugat şeful DNA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.