Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că graţierea nu rezolvă problema criminalităţii, studiile arătând că majoritatea celor care au fost puşi în libertate, într-un timp foarte scurt au dat din nou de lucru organelor judiciare cu noi fapte. Lazăr a precizat că în toată lumea există problema supraaglomerării din penitenciare şi a dat ca exemplu Franţa, care are un grad de ocupare în penitenciare de 200%, "dar nu s-a repezit să pună în libertate infractorii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Augustin Lazăr a spus că Ministerul Public este ferm şi clar împotriva unor acte de clemenţă cum sunt graţierea şi amnistia, mai ales dacă sunt lipsite de transparenţă, nu au fost discutate public şi nici analizate în Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul autorităţii judecătoreşti.

"Dacă CSM nu este consultat într-o chestiune de acest gen, înseamnă că autoritatea judecătorească este neglijată, este privită ca o cantitate neglijabilă. Şi acest fapt pe mine personal mă îngrijorează, ca membru al CSM”, a afirmat Lazăr.

Întrebat dacă graţierea ar rezolva problema supraaglomerării din penitenciare, aşa cum susţine ministrul Justiţiei, procurorul general a spus că justiţia româna are o strategie clară, iar ea trebuie să asigure consolidarea capacităţii instituţionale a instanţelor, parchetelor, a tuturor instituţiilor care ţin de justiţie.

"Noi, dacă vom da dovadă de slăbiciune în acest fel, în loc să consolidăm lupta împotriva corupţiei, a criminalităţii organizate, a criminalităţii în general şi vom proceda în acest mod, dând dovadă de slăbiciune în activitatea pe care o desfăşurăm, cu acte de clemenţă, vom demonstra că instituţiile statului român sunt slabe, vom demonstra fără să o spunem, dar din materialitatea faptelor pe care le vom face, că instituţiile statului român nu pot găsi soluţia potrivită pentru a caza pe cei care au fost dovediţi că au comis infracţiuni, pentru care există hotărâri definitive de condamnare, pentru cei care se află în arest preventiv”, a susţinut procurorul general al României.

Augustin Lazăr a ţinut să menţioneze că în toată lumea există o astfel de problemă şi a dat ca exemplu Franţa, care are o depăşire de 200 la sută a locurilor din penitenciare.

"Şi pentru statul francez reprezintă o problemă, dar nu s-au repezit să pună în libertate infractorii”, a subliniat Lazăr.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a mai spus că, din studiile făcute până în prezent, rezultă că majoritatea celor care au fost puşi în libertate, într-un timp foarte scurt „revin şi dau de lucru organelor judiciare”.

"Este foarte simplu, pentru oricine a făcut un studiu, graţierea şi în nici un caz amnistia nu constituie căi de rezolvare a problemei criminalităţii”, a adăugat Lazăr.

Întrebat dacă a discutat cu ministrul Justiţiei  şi cu CSM despre proiectele de Ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penal şi de procedură penală, Lazăr a spus: Eu nu le-am văzut, Ministerul Public nu le-a primit. Eu nu ştiu cine le-a putut primi să le examineze, dar noi nu le-am primit încă, până la acest moment”, a spus procurorul general al PICCJ, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative, care au fost finalizate marţi, unul dintre ele vizând graţierea şi celălalt hotărârile Curţii Constituţionale privind anumite fapte care trebuie să fie mai bine precizate, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la finalul şedinţei de Guvern prezidate de preşedintele Iohannis.

Iordache a declarat că cele două acte normative au fost finalizate marţi şi au fost trimise spre consultare CSM şi celorlalte instituţii abilitate, în cursul zilei fiind puse în dezbatere publică. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.