Procurorul general Augustin Lazăr consideră discriminare înfiinţarea unei secţii speciale care să investigheze magistraţii, spunând că nu poate exista o structură care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistraţii, referindu-se la propunerea de înfiinţare a unei direcţii noi de investigare a magistraţilor, în cadrul Parchetului General.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ar trebui să nu existe niciun fel de secţie. Pot spune doar un singur cuvânt: discriminare. Nu poate exista o structură investigativă care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistraţii”, a declarat Augustin Lazăr la plecarea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Referitor la amendamentul care prevedere ca procurorii să fie sub autoritatea directă a ministrului Justiţiei, procurorul general a spus că ministrul nu trebuie să le spună procurorilor ce au de făcut în anchete.

„Niciodată nu ar trebui ca ministrul Justiţiei să spună ce au de făcut procurorii în anchete. Autoritatea directă ar trebui să fie autoritatea administrativă, atât. Ce resurse umane au nevoie procurorii, ce fel de resurse financiare avem nevoie pentru buna desfăşurare a Ministerului Public, dacă raporturile cu justiţiabilii sunt corecte şi atât”, a explicat Lazăr.

Întrebat dacă ar trebui ca nici politicenii să nu poată face declaraţii la adresa magistraţilor, la fel cum unul dintre amendamentele aduse la Legea privind statutul magistraţilor enunţă că aceştia nu pot face declaraţii la adresa parlamentarilor, procurorul a spus că ambele părţi trebuie să respecte nişte coduri deontologice.

El a adăugat că justiţia trebuie să fie independentă pentru a putea avea încredere în ea

„Eu nu pot decât să repet acest mesaj, că avem cu toţii nevoie de o justiţie independentă. Nu putem să blocăm, să inhibăm magistraţii în independenţa lor. Dacă vom avea o justiţie independentă, vom avea încredere în ea. În caz contrar, nu vom avea încredere în ceea ce se va întâmpla şi va fi regretabil”, a subliniat Lazăr.

De asemenea, procurorul general susţine că este necesar un punct de vedere de la Comisia de la Veneţia.

„Toată lumea e îngrijorată şi e firesc. Este nevoie de un punct de vedere autorizat al Comisiei de la Veneţia. Dar într-o asemenea procedură urgentă vă daţi seama că aceasta înseamnă că există o voinţă ca în câteva zile să se întâmple ceva şi avem legi noi care, fără îndoială, vor pune independenţa justiţiei sub un semn de întrebare", a declarat el.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a acuzat joi faptul că Uniunea Naţională a Judecătorilor (UNJR) a transmis azi-noapte, la 00:30 o serie de amendamente la legea 304/2004 privind organizarea judiciară care privesc înfiinţarea unei direcţii noi de investigare a magistraţilor şi care elimină DNA din procedura de anchetare a judecătorilor şi procurorilor corupţi.

De asemenea, modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ. Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.
 
”Aseară la ora 12.30 o parte dintre membrii Comisiei am primit pe mail o serie de amendamente propuse de UNJR privind înfiinţarea unei secţii speciale de anchetă a magistraţilor în cadrul Parchetului General. Potrivit acestor amendamente, competenţa DNA în cazul în care în fapte de corupţie sunt implicaţi magistraţi este evaporată. Este o lovitură care se încearcă la adresa competenţei DNA”, a declarat Cătălin Predoiu înaintea şedinţei comisiei speciale privind legile Justiţiei în care se discută legea privind organizarea judiciară.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.