Procurorul general, Augustin Lazăr, a cerut, vineri, Curţii de Apel Bucureşti - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal să anuleze ordonanţa de urgenţă prin care sunt modificate Codul penal şi Codul de procedură penală şi să sesizeze Curtea Constituţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Augustin Lazăr a cerut, mai întâi, Curţii de Apel Bucureşti, ca, în temeiul articolului 14 alineatul (3) din Legea privind contenciosul administrativ, să dispună suspendarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului până la soluţionarea definitivă a cauzei, solicitând şi stabilirea în regim de urgenţă a unui termen de judecată pentru soluţionarea cererii de suspendare, având în vedere data intrării în vigoare (9 februarie 2017).

Articolul la care face referire Lazăr este următorul: "Când în cauză este un interes public major, de natură a perturba grav funcţionarea unui serviciu public."

De asemenea, procurorul general a solicitat instanţei să dispună anularea ordonanţei, în temeiul dispoziţiilor articolului 1 alineatul 5 raportat la articolul 9 din Legea privind contenciosul administrativ.

Articolul 1 alineatul 5 din legea citată se referă la subiectele de sesizare a instanţei, precizând că atunci când Ministerul Public apreciază că prin emiterea unui act administrativ normativ se vatămă un interes legitim public, sesizează instanţa de contencios administrativ competentă. Articolul 9 din aceeaşi lege vizează acţiunile împotriva ordonanţelor Guvernului.

Totodată, procurorul general mai cere Curţii de Apel Bucureşti să sesizeze Curtea Constituţională, "întrucât dispoziţiile acestui act administrativ cu caracter normativ sunt neconstituţionale".

"În motivarea acţiunii s-a învederat faptul că suspendarea actului administrativ normativ are un interes public major, întrucât actul administrativ normativ are ca efect perturbarea gravă a întregii activităţi a Ministerului Public şi obstrucţionează  bunul mers al actului de justiţie, în condiţiile în care persoane care au săvârşit fapte de natură penală vor fi ocrotite prin noua reglementare de tragere la răspundere penală.  Totodată, adoptarea acestei ordonanţe  împiedică realizarea rolului constituţional al Ministerului Public, de a reprezenta  interesele generale ale societăţii, de a  apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor", mai arată repezentanţii Parchetului instanţei supreme.

Ei susţin că ordonanţa este criticabilă pentru neconstituţionalitate, prejudiciul fiind iminent.

"Odată produse la data menţionată (9 februarie, n.r.), efectele nu mai pot fi reparate întrucât această ordonanţă de urgenţă se va aplica ca lege penală mai favorabilă, indiferent de eventuala sa declarare ca neconstituţională", mai spun procurorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.