Procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul prim-procurorului Parchetului Tribunalului Botoşani Raluca Stăncescu şi pentru conflict de interese, după ce, în calitate de şef al instituţiei, ar fi cumpărat ilegal, printr-o firmă pe care o administra împreună cu Cătălin Stavără, un panou radiant pentru unitatea de parchet. Stăncescu a fost arestată preventiv, în 21 iulie, pentru şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor DNA, prim-procurorul Raluca Stăncescu a cumpărat panoul radiant la sfârşitul anului trecut printr-o firmă la care era administrator.

De altfel, şefa Parchetului Tribunalului Botoşani a semnat dispoziţia de plată prin care ar fi achitat către propria firmă suma de 697 de lei.

”În acest caz s-a dispus extinderea acţiunii penale faţă de Raluca Stăncescu pentru confict de intrese, după ce, în calitate de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Botoşani, în perioada 6-12 decembrie 2016, cu intenţie, a iniţiat procedura de achiziţie a unui bun de la o societate comercială administrată, în fapt, împreună cu Cătălin Stavără, a aprobat referatul de necesitate şi a semnat dispoziţia de plată la rubrica conducătorul unităţii. Astfel, a obţinut, în mod indirect, un folos patrimonial pentru sine în cuantum de 697 lei”, a declarat, joi, pentru News.ro responsabilul mass-media al DNA, Adi Deaconu.

Raluca Stăncescu şi Cătălin Stavără au fost arestaţi preventiv, în 21 iulie, de Curtea de Apel Suceava.

Raluca Stănescu este acuzată de şantaj, instigare la favorizarea făptuitorului, instigare la compromiterea intereselor justiţiei şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, iar Cătălin Stavără de şantaj.

În acelaşi dosar, este cercetat sub controljudiciar Constantin Batcă, aget de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată şi compromiterea intereselor justiţiei.

"În cursul lunii octombrie 2015, inculpata Stăncescu Raluca împreună cu inculpatul Stavără Cătălin, folosindu-se de autoritatea conferită de funcţia sa - prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a exercitat acte de constrângere psihică asupra unei persoane. Concret, cei doi au încercat să determine persoana respectivă să efectueze demersurile necesare în vederea cedării în mod injust a dreptului de proprietate asupra a două imobile (apartament şi garsonieră), situate în municipiul Botoşani, în favoarea unei rude a inculpatului Stavără Cătălin", susţin procurorii.

În opinia lor, "prin constrângerea psihică exercitată, inculpaţii Stăncescu Raluca şi Stavără Cătălin au urmărit să-i inducă persoanei respective o stare de temere prin aceea că în situaţia exprimării unui refuz, va suferi repercusiuni specifice răspunderii penale prin demararea unor cercetări faţă de persoana sa şi a membrilor familiei sale, vizând săvârşirea unor pretinse infracţiuni de evaziune fiscală şi trafic de persoane".

De asemenea, conform DNA, "în perioada 30.10.2015 – 04.02.2016, inculpata Stăncescu Raluca, în aceeaşi calitate, l-a determinat în mod direct pe inculpatul Batcă Constantin, agent de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Botoşani – Biroul de Investigaţii Criminale, să tergiverseze cercetările pe care le efectua într-o cauză penală faţă de inculpatul Stavără Cătălin, pentru săvârşirea unei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, în scopul îngreunării cercetărilor penale şi favorizării acestuia din urmă".

În 4 februarie 2016, Stăncescu l-a determinat pe Constantin Batcă să-i pună la dispoziţie, fără drept, un suport optic ce conţinea înregistrări ale unor camere de supraveghere, mijloc de probă în acelaşi dosar penal, în vederea favorizării lui Cătălin stavără, lucru pe care agentul de poliţie l-a şi făcut în cursul aceleiaşi luni.

"În aceeaşi calitate, la data de 22 iunie 2016, magistratul a divulgat, fără drept, inculpatului Stavără Cătălin date nedestinate publicităţii, cu caracter confidenţial, rezultate din supravegherea tehnică a unei persoane, realizată în contextul instrumentării unui dosar penal.
Prin acest demers au fost afectate atât interesele şi activitatea Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, ca unitate de parchet pe rolul căreia se afla cauza respectivă, cât şi interesele legale ale persoanei respective, ale căror drepturi şi libertăţi fundamentale fuseseră restrânse în contextul supravegherii sale tehnice, strict în condiţiile prevăzute de lege şi autorizate de judecătorul de drepturi şi libertăţi", afirmă procurorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.