Procurorii Ciprian Man şi Cristian Ardelean sunt cercetaţi disciplinar de Inspecţia Judiciară, după scandalul înregistrărilor de la DNA Oradea. Cei doi sunt acuzaţi că au adus ”atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei”, după ce au făcut afirmaţii la adresa unor judecători.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Man Ciprian şi Ardelean Cristian, procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru manifestări ce aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis, vineri, Inspecţia Judiciară.

Instituţia a reţinut că, în timpul şedinţei de analiză desfăşurată într-un spaţiu accesibil mai multor persoane, procurorii cercetaţi au făcut o serie de afirmaţii, în prezenţa altor colegi, prin care ”au fost încălcate standardele de conduită impuse magistraţilor”.

”Totodată, limbajul utilizat de procurori la adresa unor judecători de la Curtea de Apel Oradea este de natură a contraria şi indigna opinia publică, fiind vizibilă implicarea acestora în desfăşurarea unor activităţi care prin natura lor pot crea îndoieli cu privire la seriozitatea, independenţa, imparţialitatea şi integritatea procurorilor”, a mai transmis Inspecţia Judiciară.

„Dacă începi urmărirea faţă de astea două judecătoare, îi trimite Adi în judecată pe ăia trei, o să mai intre frica...”, a spus procurorul Ciprian Man, potrivit înregistrărilor făcute în ianuarie 2018 la DNA Oradea.

La rândul său, Cristian Ardelean ar fi spus: ”Se mai liniştesc, da! Sută la sută” şi ”Măi, şi dacă nu se liniştesc, măcar dacă tot o fac să le dăm motive să aibă boală, nu aşa că ei consideră...”

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorilor în cauză.

În urma înregistrărilor, cei doi procurori au fost revocaţi de la DNA Oradea şi mutaţi la la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.