Procesul în care omul de afaceri Gruia Stoica a fost judecat pentru spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat, în dosarul privatizării societăţii Transbordare Vagoane Marfă, a încetat ca urmare a intervenirii prescipţiei penale, a decis vineri, Curtea de Apel Iaşi. În prima instanţă Gruia Stoica primise o condamnare de patru ani de închisoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Curtea de Apel Iaşi a hotărât încetarea procesului pornit împotriva lui Gruia Stoica pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani, ca urmare a intervenirii prescripţiei penale. 
Aceeaşi măsură a fost luată şi faţă de alţi doi inculpaţi din dosar, tatăl şi fratele său.
Magistraţii au mai decis să admită în parte acţiunea civilă formulată de ANAF împotriva lui Gruia Stoica, a celorlalţi doi inculpaţi şi a societăţilor Grup Feroviar Român şi SC Rapid Com Rail SRL şi îi obligă pe aceştia să achite împreună suma de 8.243.551,75 de lei.
Decizia instanţei este definitivă.
 
Gruia Stoica a fost condamnat de Tribunalul Iaşi, în aprilie 2020, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării societăţii Transbordare Vagoane Marfă. 
Potrivit rechizitoriului DIICOT, Gruia Stoica, împreună cu alte două persoane implicate în dosar, ar fi achiziţionat un pachet majoritar de acţiuni la SC Transbordare Vagoane Marfă, apoi a schimbat conducerea societăţii şi a introdus compania într-un circuit financiar fictiv, alături de alte companii, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
Anchetatorii susţin că între 2003 şi 2005, cei trei inculpaţi, "bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă“, au constituit un grup infracţional organizat, elaborând un plan prin care să diminueze contribuţiile către stat. Totodată, ar fi fost rulate mai multe sume de bani creând aparenţa unor relaţii comerciale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.