Procesul în care procurorul general Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare din funcţie a fost amânat, marţi, la Curtea de Apel Alba Iulia. Avocatul lui Lazăr a cerut amânarea, motivând că nu se poate prezenta, având un termen şi la Înalta Curte, tot cu procurorul general.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, marţi, pentru News.ro că instanţa a stabilit un nou termen în proces pentru 2 aprilie.

"Astăzi a fost termen de judecată şi instanţa a stabilit amânarea pentru data de 2 aprilie întrucât la acest termen avocatul domnului procuor general nu s-a putut prezenta, având o cauză tot cu domnul procuror general la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a făcut cerere de amânare, iar instanţa a stabilit un termen scurt pentru 2 aprilie”, a declarat Cosmin Muntean.

Dosarul în care procurorul general Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare din funcţie este judecat de Curtea de Apel Alba Iulia, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) din 30 ianuarie.

ICCJ a soluţionat astfel conflictul de competenţă între Curtea de Apel Alba Iulia, instanţa sesizată iniţial de Augustin Lazăr, şi Curtea de Apel Bucureşti, unde procesul fusese mutat după ce Ministerul Justiţiei a invocat o excepţie de necompetenţă.

Procurorul general Augustin Lazăr a depus la instanţă - Curtea de Apel Alba Iulia - o cerere de suspendare a procedurii de revocare iniţiate de ministrul Justiţiei. De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare. 

Primul termen în acest dosar fusese stabilit în 20 noiembrie, la o zi după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei Tudorel Toader de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Demersul lui Lazăr a fost criticat de Toader chiar în şedinţa CSM. "Eu, personal, mi-am exprimat rezerve, le voi exprima şi aici. Judecătorul va decide. Competenţa, cum de s-a dus la Alba Iulia, că procurorul general nu a sesizat pe persoană fizică, o fi având domiciliul acolo sau nu a sesizat ca procuror, Raportul eu nu l-am făcut împotriva procurorului general, că altfel nu eram interesat. Împotriva procurorului general competenţa e de ordine publică vom vedea dacă instanţa îşi menţine sau nu această competenă de jurisdicţie în contencios administrativ”, afirma Tudorel Toader.

Referindu-se la criticile pe care i le-a adus ministrul Justiţiei cu privire la faptul că a depus o contestaţie în instanţă la Alba Iulia şi nu la Bucureşti, Augustin Lazăr a spus: "Nu mă îndoiesc că domnul ministru a consultat legea şi a văzut că la domiciliul persoanei se depune”.

La primul termen, dezbaterile au fost amânate pentru că exista o cerere de intervenţie din partea unei asociaţii de procurori, în favoarea reclamantului. Pentru ca părţile din proces să se pregătească pentru discutarea acestei cereri, Curtea de Apel Alba Iulia a fost de acord cu amânarea procesului.
 
Astfel, fusese stabilit următorul termen pentru 27 noiembrie, când Curtea de Apel Alba Iulia a admis excepţia de necompetenţa teritorială şi dosarul a fost transmis către Curtea de Apel Bucureşti.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.