Primarul Timişoarei, Nicolae Robu şi fost edil al oraşului Gheorghe Ciuhandu sunt acuzaţi de procurorii DNA că au deposedat ilegal statul de 900 de imobile aflate în centrul vechi al Timişoarei, prejudiciul în acest caz ridicându-se la 40 de milioane de euro, au declarat surse judiciare, pentru News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atât actualul, cât şi fostul edil al Timişoarei ar fi încălcat Legea 112/1995, pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului.

Nicolae Robu şi Gheorghe Ciuhandu sunt acuzaţi că au vândut fraudulos imobilele, la preţ modic, unor pesoane influente din mediul social al municipiului Timişoara, deşi legea se adresa celor care au fost deposedaţi abuziv, au precizat sursele citate.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

La ieşirea de la audieri, Gheorghe Ciuhandu a spus că dosarul ar viza, de fapt, repartizarea a 60 de locuinţe sociale unor persoane.

Întrebat ce a obţinut din această afacere, Ciuhandu a răspuns: "N-am obţinut nimic".

El a adăugat că beneficiarii erau oameni obişnuiţi.

"Nu ştiu, cetăţeni obişnuiţi. Domne’, cei care au încheiat contractele au apreciat că da şi eu mi-am însuşit punctul lor de vedere, pentru că aveau toate vizele juridice şi viza de specialitate", a spus Ciuhandu.

El a fost de părere că infracţiunea de abuz în serviciu ar trebui reanalizată.

"Oricum trebuie reanalizat, pentru că ceea ce se întâmplă nu este în folosul nostru, nici al administraţiei, nici al oamenilor şi cred că ar trebui analizat la modul foarte serios, sub forma unei legi foarte clare, pentru că acum sunt improvizaţii. Cu tot respectul şi regretul trebuie să constat că unii sunt cu ordonanţele 13, 14 cu un punct de vedere, alţii sunt cu alt punct de vedere. Asta derivă din faptul că legislaţia, cred eu, nu este coordonată şi nu este consecventă şi atunci trebuie un punct de vedere însuşit în Parlament şi votat sub forma unei legi", a spus Gheorghe Ciuhandu.

La rândul său, Nicolae Robu a declarat, la ieşirea de la audieri, că, în ceea ce îl priveşte, este vorba de vânzarea a două apartamente în timpul mandatului său.

"Aparatul de specialitate al primăriei a vândut, se pare, nu ştiu în ce circumstanţe, o să văd, două astfel de apartamente şi în timpul mandatului meu. Şi eu pentru asta am fost chemat. E vorba despre un apartament cu o cameră, de 24 de metri pătraţi şi un apartament cu două camere de 51 de metri pătraţi, pentru nişte familii modeste, într-o clădire modestă şi ea. Drept urmare nu se poate vorbi despre corupţie, despre persoane suspuse şi aşa mai departe. Culmea, eu am cerut aparatului primăriei şi am dovezi în acest sens, prin notă internă, să-mi spună dacă aceste tranzacţii au fost făcute cu respectarea legii. Şi am primit răspuns că da, s-a respectat legea. Prin urmare, mă consider total nevinovat, n-am de unde să ştiu eu dacă la nivel de detaliu, în diverse situaţii, legea este respectată sau nu. De aceea există un aparat de specialitate al primarului, să facă toate verificările. Dar repet: un aviz de legalitate a existat pe cele două contracte de vânzare-cumpărare pe care le-am semnat eu, dar în plus, când ulterior eu am cerut să se analizeze dacă este legal, răspuns pe care l-am primit a fost că da, este legal", a spus Robu.

El a adăugat că în mandatul lui Gheorghe Ciuhandu s-ar fi vândut cele mai multe case naţionalizate.

"Nu vă pot spune, probabil în timpul mandatului domnului Ciuhandu, că legea a intrat în vigoare în anul 1996 şi dânsul a fost primar de atunci până în 2012", a declarat Nicolae Robu.

Întrebat dacă beneficiarii vânzărilor au fost oameni influenţi din Timişoara, primarul a precizat că a cerut parchetului să investigheze toate transferurile de proprietate de la stat către diverşi cetăţeni.

"În 2013, la un an de când am devenit primar, eu m-am adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara şi Inspectoratului de Poliţie Timiş şi am cerut să se investigheze toate transferurile de proprietate de la statul român sau de la Municipiul Timişoara către diverşi privaţi şi am menţionat inclusiv clanuri, pentru că în folclorul locului se vorbea că s-au făcut foarte multe nereguli. În percepţia publică era că ani la rând, în Timişoara, prin diverse inginerii, aceste clanuri au putut să intre în posesia unor bunuri imobiliare importante. Eu am recuperat de la ei trei clădiri şi n-am pierdut absolut niciuna de când sunt eu primar", a mai spus Robu.

La DNA a fost audiat vineri şi fostul viceprimar al Timişoarei Traian Stoia.

În data de 29 aprilie 2015 (în mandatul actualului primar, Nicolae Robu), procurorii DNA din Bucureşti au descins la Primăria Timişoara de unde au ridicat 40 de saci cu documente, pe care i-au încărcat într-un microbuz. Documentele vizau atribuirea de locuinţe potrivit Legii 112/1995, în vremea când primar al municipiului Timişoara a fost Gheorghe Ciuhandu.

Printre beneficiarii acestei legi se numără magistraţi, procurori, poliţişti, dar şi mai multe familii de romi care au intrat astfel în proprietatea unor imobile din centrul oraşului. Printre cei care au beneficiat de această lege se numără şi fostul prim – procuror al Tribunalului Timiş, Vasile Bâc. Acesta şi-ar fi cumpărat locuinţa cu patru camere şi dependinţe cu suma de 85 de milioane de lei vechi, adică 8.500 de lei noi.

Potrivit Legii 112, locuinţele care fuseseră naţionalizate de către comunişti, aflate în proprietatea statului, puteau fi vândute chiriaşilor care le ocupau. Doar că la Primăria Timişoara, comisia de aplicare a Legii 112 a emis o notă prin care se permitea vânzarea unor astfel de locuinţe celor care nu erau chiriaşi în momentul intrării în vigoare a legii.

Din această comisie făceau parte fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, fostul director al Direcţiei de Patrimoniu, Nicuşor Miut şi Liviu Barbu fostul şef al Administrării Domeniului Public.

Gheorghe Ciuhandu mai are un dosar de corupţie. În data de 7 aprilie 2016, fostul primar al municipiului Timişoara a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte persoane, pentru abuz în serviciu. Ciuhandu este acuzat că în calitate de primar a finanţat ilegal echipa de fotbal Politehnica Ştiinţa Timişoara, în vremea când această echipă era patronată de omul de afaceri Marian Iancu.

Primăria Municipiului Timişoara s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 31.669.417 de lei, iar dosarul se află la Tribunalul Timiş. În acest dosar a fost audiat, ca martor, şi actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.