Primăria Sector 5 a transmis, marţi, după ce poliţiştii au descins la sediul instituţiei, că vor fi ridicate zeci de mii de file, dosarul vizând ONG-ul ”Grupul de Acţiune Locală”, ”finanţat nelegal cu suma record de peste 27.000.000 lei, între anii 2019-2020, în mandatul fostului primar Daniel Florea”. Primăria precizează că instituţia nu avea decât calitatea de membru fondator al organizaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi 24.05.2022, au fost descinderi la Primăria Sector 5 a municipiului Bucureşti pentru ONG-ul „Grupul de Acţiune Locală” finanţat nelegal cu suma record de peste 27.000.000 lei între anii 2019-2020 în mandatul fostului primar Daniel Florea. Descinderile sunt efectuate de către Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice prin Biroul de Investigare a Criminalităţii la Regimul Fondurilor Publice şi Corupţie, conform Ordonanţei nr. 1474153/BM/23.05.2022, pentru Dosarul Penal nr. 2863/P/2020 a fost deschis IN REM”, a transmis, marţi, Primăria Sector 5.  

Potrivit instituţiei, dosarul vizează mai multe infracţiuni, respectiv: abuz în serviciu, delapidare şi evaziune fiscală.  

”Cu această ocazie, poliţiştii au demarat procedura de ridicare a zeci de mii de file, ţinând cont că în prezent sunt aproximativ 10 ofiţeri de poliţie, este posibil ca efectuarea procedurilor să dureze şi pe parcursul zilei de 25.05.2022. În acest ONG, Primăria Sector 5 era doar membru fondator, nu avea altă calitate. ONG-ul a fost constituit în anul 2018 respectând OUG 26/2000”, a mai precizat Primăria.  

Instituţia explică faptul că, în urma verificărilor efectuate în anul 2021 de către Curtea de Conturi a României şi de către Corpul de Control al Primarului Sectorului 5, au fost emise rapoarte prin care se prezenta situaţia de nelegalitate.  

”Ţinând cont de cele menţionate, primarul în funcţie la acea vreme Cristian Popescu Piedone a iniţiat proiectul de hotărâre de consiliu local Sector 5 prin care solicita retragerea din acest ONG, ca membru. Acest lucru a fost imperios necesar ţinând cont de suspiciunile cu privire la modul de cheltuire a banilor proveniţi din fonduri publice şi problemele identificate în acest ONG. Abia în anul 2022 s-a format o majoritate în Consiliu Local S5 pentru retragerea PS5 din acest ONG”, a mai transmis instituţia.  

Primăria susţine că, pe parcursul anului 2021, mai mulţi membri fondatori s-au retras din acest ONG având aceleaşi suspiciuni privind modul nelegal de finanţare şi cheltuire a fondurilor de la bugetul local al Sectorului 5. 

”Suma record finanţată către acest ONG care nu este de utilitate publică este de peste 27.000.000 lei. În urma verificărilor parţiale s-a constatat că acest ONG nu a respectat prevederile Legii 98/2016 privind achiziţiile publice, procedurile de atribuire a contractelor, etc. Aproximativ 14.000.000 lei sau cheltuit pentru achiziţia de legume, fructe şi alte produse alimentare, restul sau cheltuit pentru vidanjarea scărilor de bloc. Sume importante s-au mai cheltuit şi pentru investiţii care nu au putut fi identificate în teren sau pentru investiţii unde există suspiciune de dublă finanţare cu alte proiecte de investiţii efectuate de Primăria Sector 5 în perioada 2019-2020”, mai arată primăria.  

Potrivit instituţiei, conform documentelor ridicate, ”fostul primar Daniel Florea a fost iniţiatorul tuturor proiectelor de Consiliu Local ale Sectorului 5, iar doamna Alina Soare era Preşedintele ONG-ului „Grupul de Acţiune Locală” şi angajata Primăriei Sectorului 5 în perioada 2019-2020 vizată de dosarul penal in rem mai sus menţionat”. 

Poliţiştii au făcut, marţi, şapte percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Ialomiţa, într-un dosar în care o organizaţie nonguvernamentală este suspectată că a primit fonduri în valoare totală de 30 de milioane de lei de la o autoritate locală, pe care le-ar fi cheltuit cu bunuri şi servicii la preţuri supraevaluate.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.