Inspecţia Judiciară a anunţat, luni, că a exercitat acţiune disciplinară faţă de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov şi faţă de un procuror din subordinea acestuia. Acţiunea a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Sandu Claudiu şi Codreanu Bogdan, procurori la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brasov, pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. i) teza I1 , lit m)2 şi lit. t) teza I3 din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, a anunţat, luni, Inspecţia Judiciară, printr-un comunicat.

Sursa citată a precizat că, în cazul procurorului Codreanu Bogdan, s-a reţinut că, ”luând la cunoştinţă de existenţa unei plângeri penale adresate SIIJ, ce viza modul de efectuare a urmăririi penale într-un dosar pe care îl instrumenta, nu a înţeles să formuleze o declaraţie de abţinere, efectuând în schimb numeroase demersuri către SIIJ, sub pretextul soluţionării dosarului mai sus menţionat, în scopul aflării conţinutului acesteia”.

”În cazul prim-procurorului Sandu Claudiu s-a reţinut că a dat «girul de legalitate» acelor demersuri întreprinse de procurorul cu funcţie de execuţie, în scopul aflării unor informaţii ce serveau satisfacerii intereselor personale şi nu în scopul aflării adevărului în cauza penală aflată în instrumentare şi nu a înţeles să formuleze o declaraţie de abţinere de la verificarea rechizitoriului emis în aceeaşi cauză”, a mai transmsi Inspecţia Judiciară.

De asemenea, în cazul ambilor procurori s-a reţinut că nu s-au conformat dispoziţiei cu caracter administrativ, emisă în conformitate cu legea, comunicată ierarhic, refuzând să trimită documentele solicitate la cererea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În plus, în cazul procurorului Codreanu Bogdan, s-a reţinut că a emis un act după dezinvestirea sa şi sesizarea instanţei de judecată prin rechizitoriu, respectiv o ordonanţă de aplicare a sancţiunii amenzii judiciare faţă de procurul şef al SIIJ, încălcând astfel, cu ştiinţă, prevederile Codului de Procedură Penală.

În cazul prim-procurorului Sandu Claudiu s-a reţinut lipsa controlului efectiv de legalitate asupra măsurii dispuse de procurorul cu funcţie de execuţie.

Acţiunea a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorilor în cauză

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.