Preşedintele UNJR Dana Gîrbovan întreabă "ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013", referindu-se la Florin Teodor Andronache, despre care afirmă că a era ofiţer SRI detaşat la Ministerul Justiţiei. De asemenea, Gîrbovan întreabă în baza cărui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat în arhiva SIPA în 2013 şi dacă există un raport şi/sau proces verbal întocmit de această comisie. Ea le recomandă jurnaliştilor să meargă pe fiecare fir cu privire la această arhivă şi să caute declaraţiile din trecut ale persoanelor publice pentru a le cere explicaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reafirmând că "lămurirea tuturor aspectelor privind arhiva SIPA este imperativă pentru a clarifica aceasta pata neagră din justiţia post-comunistă românească", şefa UNJR declară că, analizând documentul publicat de Evenimentul Zilei si materialul publicat de Ministerul Justiţiei, constat cu surprindere că "atât magistraţii, cât şi opinia publică, au fost ţinuţi în eroare ani de zile în legătură cu această arhivă".

"Sunt o serie de intrebari pe care le am în urma parcurgerii acestor materiale, dar le vom lua pe rând, astfel: Conform materialului publicat de Ministerul Justiţiei, printre cei care au intrat în arhiva SIPA in 13.12.2013 a fost şi domnul Andronache Florian-Teodor. Conform datelor publice, dânsul a fost ofiţer SRI detaşat în cadrul Ministerul Justiţiei. 1. Ce a căutat domnia sa în arhiva SIPA?

2. În baza cărui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat în arhiva SIPA în 2013? 3. Există un raport şi/sau proces verbal întocmit de această comisie?", scrie Gârbovan pe contul său de Facebook.

Ea îi felicită pe toţi jurnaliştii care au insistat pentru a se face lumină în legătură cu arhiva SIPA si pe ministrul Justiţiei Tudorel Toader pentru că a facut acest prim pas, de a publica numele celor care au intrat in arhiva SIPA.

"Reînnoiesc invitaţia adresată tuturor jurnaliştilor care vor o justiţie cu adevarat liberă şi independentă să meargă pe fiecare fir privind această arhivă, să caute declaraţiile din trecut ale tuturor persoanelor publice şi să le ceară explicaţii, pentru a se face lumină şi a se clarifica toate aspectele legate de această arhiva", spune preşedintele UNJR.

Ministerul Justiţiei a făcut publică joi lista persoanelor care au intrat în arhiva SIPA, printre acestea regăsindu-se magistraţi, funcţionari în Ministerul Justiţiei sau persoane cu funcţii de conducere în Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi Florin Teodor Andronache, fost consilier al ministrului Robert Cazanciuc, care menţiona că este ofiţer SRI, într-o declaraţie de avere din 2013, an în care a intrat şi în arhivă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.