Preşedintele Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a afirmat, miercuri, că judecătorii şi procurorii ştiu de aşteptările tot mai conturate ale societăţii în privinţa calităţii actului de justiţie şi a funcţionării eficiente a justiţiei ca serviciu public. Corina Corbu a menţionat că cetăţenii îşi doresc în principal celeritate, calitate şi echitate în funcţionarea justiţiei şi a precizat că aceste valori nu sunt întotdeauna foarte uşor de atins în mod conjugat, întrucât insuficienţa resurselor umane aduce cu ea tentaţia amânării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corina Corbu a fost prezentă, miercuri, la bilanţul Parchetului General.

“Se spune uneori despre procurori că sunt avocaţii statului, însă o astfel de descriere ar reprezenta o simplificare nepermisă în raport cu sistemul nostru constituţional. În acord cu legea fundamentală a României, magistratul procuror este, de fapt, avocatul societăţii, apărătorul legii, a ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Nici măcar în domeniul penal, rolul său nu este doar acela de acuzator, ci şi acela de investigator şi, evident, de garant al legalităţii desfăşurării urmăririi penale”, a afirmat Corina Corbu.

Ea a precizat că părţi ale mecanismului judiciar nu ar putea funcţiona la parametri optimi fără implicarea procurorului. 

“Însă rolul procurorului român trece mult dincolo de domeniul penalului. Părţi esenţiale ale mecanismului judiciar nu ar putea funcţiona la parametri optimi fără participarea şi implicarea procurorului. Contenciosul administrativ, protecţia minorilor şi altor persoane aflate în dificultate şi multe alte domenii impun implicarea activă şi profundă a procurorului. Iar hotărârile judecătoreşti inovatoare în foarte multe domenii au avut nu de puţine ori la origine concluziile unor procurori de şedinţă de un profesionalism desăvârşit”, a explicat preşedintele ÎCCJ.

Corina Corbu a precizat că Parchetul General a rămas unul dintre garanţii calităţii actului profesional al procurorului.

“Totodată, deşi confruntată cu provocări multiple şi nu mă refer aici doar la problema resurselor umane la care domnul procuror a făcut o referire detaliată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas, în opinia mea, şi în anul 2023  unul dintre garanţii calităţii actului profesional al procurorului. Şi vreau să salut consistenţa cu care această funcţiune a celei mai înalte instituţii a Ministerului Public este reflectată în raportul de activitate”, a subliniat Corina Corbu.

Ea a mai transmis că aşteptările societăţii sunt tot mai conturate în privinţa calităţii actului de justiţie.

“Responsabilitatea fiecărui magistrat, procuror sau judecător în raport cu modul în care îşi aduce la îndeplinire atribuţiile, alături de profesionalismul acestuia, sunt cele mai puternice garanţii ale calităţii activităţii judiciare şi au un impact direct asupra întregii justiţii, cu referire concretă la imaginea şi prestigiul justiţiei.  Ştim cu toţii, procurori şi judecători, după cum ştiu şi colegii noştri, avocaţi sau reprezentanţi ai celorlalte profesii juridice, aşteptările tot mai conturate ale societăţii în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie şi funcţionarea eficientă a justiţiei ca serviciu public”, a explicat preşedintele ÎCCJ.

Corina Corbu a declarat că cetăţenii îşi doresc celeritate, calitate şi echitate în funcţionarea justiţiei.

“Cetăţenii îşi doresc în principal de la noi celeritate, calitate şi echitate în funcţionarea justiţiei, valori care nu sunt întotdeauna foarte uşor de atins în mod conjugat, întrucât insuficienţa resurselor umane, şi mă opresc aici, aduce cu ea tentaţia amânării şi asta întotdeauna pentru a garanta calitatea activităţii magistratului. Este obligaţia fiecărui procuror în parte, dar şi a fiecărui judecător în parte să concilieze aceste valori în cea mai bună manieră posibilă pentru cetăţeani şi societate întrucât în ambele cazuri, în ambele noastre profesii, vorbim nu doar de o funcţie sau de un loc de muncă obişnuit, ci sper eu că vorbim de o vocaţie şi de o misiune socială”, a afirmat Corina Corbu.

Ea a adăugat că forţa unei instituţii este dată de oamenii care o compun.

“Cred că dacă nu am fi fost împreună anul trecut, nu am fi reuşit cu siguranţă să facem faţă provocărilor multiple, cu referire concretă acum la aspectele de natură financiară şi când vorbesc de o abordare comună, o am în vedere şi pe doamna ministru a Justiţiei.  Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care mă aflu astăzi aici ca reprezentantă al Înaltei Curţi pentru a onora activitatea desfăşurată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şi spunând acest lucru, nu mă refer doar la instituţie în sine, dar şi la fiecare procuror.  Pentru că, până la urmă, forţa unei instituţii este dată de oamenii care o compun şi care îşi supun cunoştinţele, timpul şi nu de puţine ori viaţa personală, în slujba valorilor pe care respectiva instituţie le serveşte. (…) Şi dacă îmi permiteţi, şi dată fiind structura piramidală a Ministerului Public, cred că nu greşesc să mă folosesc de această ocazie pentru a extinde această apreciere către miile de procurori, sper că mai aveţi, mii, nu ştiu, dar în jur de două mii, miile de procurori din cadrul parchetelor subordonate şi către contribuţia lor esenţială la funcţionarea justiţiei în anul 2023”, a mai declarat Corina Corbu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.