Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunţă că sprijină propunerile legislative care să ducă la abrogarea legii privind recursul compensatoriu, dar susţine că o abrogare ”abruptă” a legii ar putea duce la un val de condamnări la CEDO, în condiţiile în care nu s-ar lua alte măsuri precum extinderea capacităţii sistemului de detenţie sau creşterea numărului consilierilor de probaţiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În plan juridic, în Parlament vom susţine acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu şi înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condiţiile de control asupra aplicării legii şi în condiţiile în care nu punem în pericol siguranţa publică”, a afirmat Cătălin Predoiu, joi, într-o conferinţă de presă.

Acesta a spus că în plan ”juridico-diplomatic” oficialii români au angajat şi vor avea discuţii cu CEDO pentru ca România să evite ”declanşarea unui lanţ de condamnări la CEDO”.

În ceea ce priveşte aspectele tehnice, Ministerul lucrează pentru a exclude eventuale aspecte de neconstituţionalitate, a mai spus Predoiu.

”O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent”, a afirmat ministrul Justiţiei. 

Predoiu a precizat că România ar putea fi condamnată la CEDO dacă ar renunţa la recursul compensatoriu fără a lua alte măsuri, existând deja semnale în acest sens.

”O abrogare abruptă prin ordonanţă de urgenţă, chiar proiect de lege aprobat în Parlament, acum astăzi, fără asigurăm CEDO să extindem capacitatea penitenciară, că extindem numărul de consilieri de probaţiune ne-ar conduce la condamnări, am semnale scrise în acest sens. Sunt deja îngrijorări în documente scrise exprimate de CEDO cu privire la anumite declaraţii şi intenţii ale Parlamentului”, a spus Predoiu.

Acesta a precizat că ar putea apărea discriminări dacă următoarea lege ar fi reglementată greşit. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.