Un om de afaceri din Câmpina, soţia acestuia şi alte două persoane, administratori de firme, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la 6 ani şi 11 luni într-un dosar în care au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fraude cu fonduri europene cu un prejudiciu de aproape 10 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Omul de afaceri Mihai Matei, ale cărui firme au derulat numeroase contracte cu autorităţi publice în zona municipiului Câmpina, a fost condamnat de Tribunalul Prahova pentru instigare la prezentare de documente ori declaraţii false ,inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani. 
 
"Faptele pentru care inculpatul a fost condamnat prin prezenta sentinţă sunt savârşite în concurs real, conform art.38 alin. 1 C pen. In baza art.39 alin.1 lit.b C.pen, contopeşte pedepsele de 4 (patru) ani închisoare, 6 (şase) luni inchisoare; 6 (şase) luni închisoare; de 4 (patru) ani închisoare si 3 (trei) ani si 9 (noua) luni închisoare, inculpatul Matei Mihai urmând sa execute pedeapsa cea mai grea de 4 (patru) ani închisoare la care se adaugă un spor de 1/3 din celelalte pedepse, respectiv sporul de 2 ani si 11 luni închisoare, rezultând o pedeapsa totala de 6 (şase) ani si 11 (unsprezece) luni închisoare. In baza art.66 alin.(1) lit.a,b C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a fi ales in autorităţile publice sau in orice alte funcţii publice si dreptul de a ocupa o funcţie care implica exerciţiul autorităţii de stat, o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe. În baza art.65 alin.1 rap.la art.66 alin.(1) lit.a,b C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau in orice alte funcţii publice si dreptul de a ocupa o funcţie care implica exerciţiul autorităţii de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale (pedeapsa urmând a fi executată numai în cazul în care suspendarea sub supraveghere a pedepsei principale va fi anulată sau revocată)”, prevede soluţia pronunţată de Tribunalul Prahova.
 
Soţia afaceristului, Aurelia Matei, a fost condamnată pentru prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, la pedeapsa de patru ani închisoare şi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, la pedeapsa de patru ani închisoare, iar în urma contopirii pedepsei a rezultat o sentinţă de cinci ani şi patru luni de detenţie. 
 
La rândul lor, Cătălin Vlădilă şi Anghel Avram, administratori de firme, au fost condamnaţi în acelaşi dosar la cinci ani şi nouă luni de închisoare. 
 
Condamnaţii şi firmele pe care aceştia le-au condus trebuie, conform aceleiaşi decizii, să restituie suma de 9.671.226,46 lei. 
 
Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă. 
 
Conform procurorilor care au anchetat speţa, fraudele au avut loc în cadrul a două proiecte finanţate din fonduri europene. 
 
"Urmărind fraudarea fondurilor nerambursabile, inculpatul Matei Mihai, de conivenţă cu inculpata Matei Liliana Aurelia şi inculpaţii Vlădilă Cătălin, administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci şi Anghel Avram, administrator al S.C. Leasimat S.R.L., în calitate de ofertanţi, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziţie, în sensul depunerii de diligenţe pentru pregătirea ofertelor (prin iniţierea unor asocieri între societăţile acestora cu producătorii utilajelor sau al susţinerii ferme din partea acestora) şi implicit al stabilirii preţului de ofertare astfel încât societăţile controlate de aceştia să obţină punctajul necesar câştigării selecţiei de oferte iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută. De menţionat este faptul că, S.C. Maktub S.R.L. Tecuci era o societate comercială în care inculpata Matei Liliana Aurelia a deţinut anterior funcţia de asociat unic şi administrator. În acelaşi scop, în perioada 2010-2012, cu intenţie, inculpatul Matei Mihai a determinat-o pe inculpata Matei Liliana Aurelia să accepte depunerea şi folosirea unor documente inexacte şi false întocmite de ofertanţi, în scopul creării unei aparente stări de legalitate a procedurii evaluării, selecţiei de oferte şi adjudecării, de către ofertanţi (societăţi controlate de inculpat) şi obţinerii de la autoritatea contractantă - Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie – pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă)”, notau procurorii DNA la momentul trimiterii în judecată a dosarului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.