Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută, joi, raportul de activitate al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi avizarea proiectului de lege privind desfiinţarea acestei secţii. În urmă cu o lună, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, declara că este posibil ca în luna martie să fie desfiinţată Secţia specială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa de plen a CSM este programată să înceapă la ora 11.00, având opt puncte pe ordinea de zi, între care Raportul de activitate al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie pe anul 2020 (2223/2021) şi Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (24763/2020).

Reprezentanţii Alianţei USR PLUS au afirmat, miercuri, că bilanţul celui de-al treilea an de activitate a Secţiei speciale "nu face decât să confirme: nu se justifică existenţa acestei structuri şi ea trebuie desfiinţată cât mai curând posibil". În 2020, Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a finalizat doar două rechizitorii şi a trimis în judecată trei inculpaţi.

Aceştia au arătat că şi 2019 activitatea Secţiei speciale s-a rezumat tot la două cauze soluţionate cu trimiterea în judecată a trei inculpaţi, astfel că rezultatele din 2020 nu se pot justifica prin apariţia pandemiei.
 
Ei au susţinut că, de la înfiinţarea SIIJ până în prezent, peste 12,2 milioane lei s-au cheltuit pentru pe salariile brute ale angajaţilor, 1,76 milioane lei - pentru diurne şi transport, încă 1,1 milioane lei pentru decontarea chiriilor procurorilor şi poliţiştilor din cadrul SIIJ, plus ce s-a plătit drept chirie pentru sediul din centrul Bucureştiului.
 
”La toate aceste costuri se adaugă cele incalculabile produse Justiţiei şi, nu în ultimul rând, imaginii României în plan extern. Suntem optimişti că această structură înfiinţată la ordinul lui Liviu Dragnea va fi desfiinţată cât mai rapid şi că plenul CSM, care discută mâine proiectul de lege trimis de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, va aviza favorabil actul normativ”, au transmis reprezentanţii USR PLUS. 
 
În 4 ianuarie, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, declara că este posibil ca în luna martie să fie desfiinţată Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie, spunând că urma să solicite ca la prima şedinţă a CSM să fie pus pe ordinea de zi proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ.

"(...) Nu am făcut decât o mică modificare în sensul eliminării unor articole din varianta iniţială a proiectului, tocmai crea un fel de imunităţi pentru magistraţi. Nu ne dorim exces de nicio parte. Nu ne dorim exces nici în zona protecţiei nejustificate a magistraţilor de răspundere, nu ne dorim exces nici din partea presiunii puse, prin astfel de metode, asupra magistraţilor cu, repet, zeci de dosare disciplinare, plângeri penale şi o secţie care a fost percepută în cadrul magistaturii negativ, pe bună dreptate, şi nu doar în cadrul magistraturii şi de către organismele internaţionale şi în cadrul MCV, Comisia Europeană care a analizat acest lucru”, afirma atunci Stelian Ion.

Chestionat când ar putea fi desfiinţată Secţia specială, ministrul Justiţiei spunea: "Cred că va trece destul de repede acest proiect. Luna martie mi se pare o lună în care sunt convins că e posibil să fie desfiinţată efectiv această secţie şi dosarele să fie repartizate. Ele nu se vor pierde, anchetele nu vor rămâne nesoluţionate, dar după fiecare materie, în funcţie de competenţa fiecărui organ de Parchet, dosarele vor merge către aceste unităţi de Parchet”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.