Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat, vineri seară, că Guvernul propune prorogarea termenului pentru pensionarea anticipată a magistraţilor până la 1 ianuarie 2021. Proiectul de lege cu această modificare a fost prezentat, în primă lectură, în şedinţa de Guvern şi va fi adoptat marţi. Acesta este unul dintre proiectele pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Au fost prezentate şi dezbătute în prima lectură două proiecte de lege pentru care Guvernul urmează să îşi angajeze răspunderea, respectiv proiectul de lege privind unele măsuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 în domeniul justiţiei şi proiectul de lege privind abrogarea Ordonanţei 51 în ceea ce priveşte măsurile care au incidenţă asupra transportului rutier intră judeţean”, a anunţat, vineri seară, Ionel Dană, la finalul şedinţei de Guvern.

Acesta a mai precizat că au fost făcute informări cu privire la proiectul de lege privind plafoanele bugetare care urmează să fie prezentate în următoarea şedinţă de Guvern şi adoptate, de asemenea, în vederea răspunderii Guvernului

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Dancă a explicat că, la 1 ianuarie 2020, ar trebui să intre în vigoare mai multe măsuri în domeniul justiţiei care ar ”afecta grav accesul la justiţie al cetăţenilor”. Este vorba despre pensionarea anticipată a magistraţilor, trecerea de la completuri de doi judecătări la completuri de trei judecători, la instanţele de apel, şi admiterea la Institutul Naţional de Magistratură.

”Având în vedere aceste dispoziţii, care ar afecta în mod grav accesul la justiţie al cetăţenilor, Guvernul a dezbătut astăzi, în primă lectură şi urmează să fie adoptat în şedinţa de Guvern următoare, proiectul de lege pentru prorogarea acestor termene. Pensionarea anticipată a magistraţilor se amână, de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021”, a anunţat Dancă.

Tot până la 1 ianuarie 2021 se amână şi celelalte două aspecte legate de justiţie.

Pentru această lege, Guvernul ăşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis,  proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.