Fostul ministru Gabriel Oprea a declarat, marţi, la ieşirea de la instanţa supremă, unde a avut loc al doilea termen în cameră preliminară privind maşina de lux cumpărată de DIPI pentru protecţia demnitarilor, că a semnat un singur document legat de cumpărarea acestei limuzine, susţinând că el nu a stabilit "nici preţ, nici marcă, nici nimic", şi că autoturismul a rămas în garajul MAI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a stat aproximativ trei ore la ICCJ, şedinţa în cameră preliminară fiind secretă.

La ieşirea de la ICCJ, Oprea a spus că în timpul mandatului său au fost achiziţionate 5.000 de maşini pentru MAI, iar pentru autoturismul cumpărat de DIPI el a pus o singură rezoluţie - "măsuri legale".

”M-am prezentat azi în dosarul în care a fost achiziţionată o maşină. Dosarul este legat de un document legal pe care am pus o singură rezoluţie - măsuri legale. Nu am stabilit eu nici preţ, nici marcă , nici nimic, în contextul în care în timpul mandatului meu s-au achiziţionat cinci mii de maşini care erau necesare celor de la Ministerul de Interne. Am plecat de la minister, iar maşina este în garajul Ministerului de Interne. N-am luat-o acasă”, a declarat Oprea.

Despre cazul poliţistului Bogdan Gigină, Gabriel Oprea a spus că i se pare "de domeniul fantasticului" ceea ce s-a întâmplat.

”...despre dosarul morţii lui Bogdan Gigină, ce să vă răspund ca om normal? Mi se pare ceva de domeniul fantasticului. Eram în timpul serviciului, eram în maşina de serviciu, documentat spun, veneam de la o instituţie legată de securitatea statului român. Mă deplasam de la instituţia de securitate spre domiciliu, la orele 19.00 şi ceva”, a declarat fostul ministru. 

El a susţinut, din nou, că maşina în care se afla cu aghiotantul şi cu şoferul avea viteza legală. ”Vreau să mai spun că dispozitivul de protecţie care există încă din anul 2000 şi de care au beneficiat toţi miniştrii de interne este stabilit de către Poliţia rutieră legat de toate celelalte probleme tehnice”, a adăugat Oprea.

În luna mai, fostul vicepremier Gabriel Oprea, şeful DIPI Nicolae Gheorghe şi adjunctul său Nelu Zărnică au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată.

Dosarul a fost numit de presă "Limuzina” şi vizează achiziţionarea de către DIPI a unui automobil Audi A8 pentru protecţia demnitarilor.

Potrivit DNA, în 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Interne, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuielile operative ale DIPI şi a aprobat cumpărarea unui autoturism Audi A8 pentru "asigurarea protecţiei demnitarilor”. Banii au fost însă cheltuiţi ilegal pentru cumpărarea maşinii, în condiţiile în care puteau fi folosiţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei.

Procurorii spun că Gabriel Oprea ar fi fost ajutat în acest demers de Nicolae Gheorghe, aflat atunci la conducerea DIPI, şi de Gabriel Nicolae Pavel, care era şeful Serviciului juridic din DIPI, ambii fiind cercetaţi în dosar.

Într-un alt dosar, Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat Senatului începerea urmăririi penale faţă de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Fostul vicepremier Gabriel Oprea va ajunge astfel pentru a treia oară la votul senatorilor pentru aprobarea unei solicitări DNA de urmărire penală, de data aceasta pentru ucidere din culpă, după ce, în februarie, Senatul a aprobat două cereri de urmărire penală pentru abuz în serviciu, în cazul limuzinei DIPI şi în cel al folosirii abuzive a coloanei oficiale.

În ultimele două cazuri, fostul ministru de Interne şi vicepremier nu a avut sorţi de izbândă în faţa senatorilor. Pe 3 februarie 2016, Senatul a aprobat urmărirea sa penală în dosarul coloanei oficiale, fiind acuzat că a făcut abuz de prevederile legii în acest caz.

Potrivit procurorilor, în perioada în care a fost ministru de Interne, Oprea a fost însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere "în cvasitotalitatea deplasărilor", incluzând deplasările zilnice la sediul ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant şi când mergea acasă.

Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie - 21 octombrie 2015, Oprea a avut 1.607 deplasări cu coloană oficială, în timp ce premierul a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.