Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au emis, marţi, un mandat european de arestare preventivă pe numele omului de afaceri Elan Schwartzenberg, el fiind dat şi în urmărire internaţională după o solicitare a Poliţiei Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia Curţii de Apel Bucureşti, de emitere a mandatului european de arestare preventivă, vine după ce Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de arestare în lipsă. De asemenea, IGPR a solicitat urmărirea internaţională pentru Elan Schwartzenberg.

"Persoana respectivă are emis un mandat de arestare preventivă în lipsă. A fost pusă în urmărire naţională, iar a doua etapă desfăşurată de Poliţia Română se referă la solicitarea către instanţa de judecată pentru eliberarea unui mandat european de arestare preventivă. În acelaşi timp, am solicitat urmărirea internaţională. Instanţa nu s-a pronunţat în acest caz, iar în funcţie de decizia instanţei vom acţiona ca atare”, a declarat marţi şeful Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu cu câteva ore înainte de pronunţarea magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti.

Declaraţia lui Bogdan Despescu a venit în contextul în care, luni, Poliţia Română a publicat pe site-ul instituţiei fotografia lui Elan Schwartzenberg la categoria persoane urmărite, menţionând că a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, pe nume omului de afaceri.
 
Elan Schwartzenberg apare pe site-ul Poliţiei Române alături de persoane condamnate pentru viol, furturi din buzunare, omoruri sau persoane care au dispărut de la adresele de domiciliu.

"Fapta: Complicitate la dare de mită. În fapt s-a reţinut că în cursul anului 2011, Schwartzenberg Emilian l-a ajutat pe M. A. reprezentantul unei societăţi comerciale, să îi dea lui M. R. S., suma totală de 175.000 euro, pentru a facilita câştigarea în condiţii avantajoase a unei licitaţii având ca obiect contractul de construire a unui campus social în valoare totală de 40.964.030 lei fără TVA", scrie pe site-ul Poliţiei.

Poliţiştii arată că Elan Schwartzenberg se sustrage punerii în aplicare a mandatului de arestare preventivă.

Procurorii DNA au cerut instanţei încă din 20 mai să emită un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Elan Schwartzenberg. Omul de afaceri este acuzat de complicitate la luare şi la dare de mită după ce ar fi acţionat ca intermediar între omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern, cel pentru care a fost emisă autorizaţia de construire a locuinţelor sociale, şi Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei.

Ajutorul acordat de Elan Schwartzenberg ar fi constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a unei societăţi offshore (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, ar fi facilitat relaţia dintre Mazăre şi Morgenstern, fiind prieten cu amândoi.

Potrivit DNA, societatea offshore respectivă era înmatriculată în Insulele Virgine Britanice şi avea deschise conturi în Liechtenstein.

Toate operaţiunile de transfer bancar erau ordonate de Elan Schwartzenberg, în calitate de beneficiar real şi puse în executare de o altă persoană, mai susţin procurorii.

Dosarul este disjuns din cauza în care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată alături de fratele sau, senatorul Alexandru Mazăre şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern, pe 1 aprilie, în legătură cu construirea locuinţelor sociale din cartierul "Henri Coandă" din Constanţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.