Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a anunţat că a identificat două terenuri, în Timiş, unde ar putea fi construită o arhivă a instanţelor de judecată. 15 astfel de arhive urmează să fie construite în ţară, având în vedere numărul mare de documente de la instanţe, unele care trebuie să stea în arhivă până la 90 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader s-a aflat joi într-o vizită, la Timişoara, unde a avut o întâlnire cu conducerea Penitenciarului pentru a identifica posibile locaţii pentru construirea unei arhive a instanţelor de judecată.

"Am fost la penitenciar. Ca ministru am vizitat multe penitenciare din ţară şi în programul de guvernare există un obiectiv constând în construcţia /înfiinţarea a 15 arhive naţionale pe care să le construim la nivelul Curţii de Apel (CA). Deci 15 CA, 15 arhive în care să depozităm documentele din domeniul justiţiei de la judecătorii, tribunale, CA care le arondează judecătoriile şi tribunalele. De unde această nevoie? Din faptul că judecătoriile, tribunalele, CA, parchetele aferente, au documente care portrivit legii trebuie păstrate în arhivă 90 de ani, ori vă daţi seama câte sunt acuma şi câte se adună pe parcurs. Trebuie păstrate în condiţii corespunzătoare, iar cetăţeanul trebuie să aibă un acces facil. Când am propus la guvern acest obiectiv, am pornit de la realitatea că sediile actuale ocupă mult spaţiu pentru arhivare, că documentele sunt păstrate necorespunzător, că timpul e mult şi trebuie să eliberăm din spaţiile actuale. Atunci am prins în programul de guvernare acest obiectiv, avem banii care vin din îmbunătăţirea serviciilor judiciare, un proiect cu Banca Mondială", a declarat ministrul.

Tudorel Toader spune că a identificat deja două terenuri unde ar putea fi construită această arhivă, în Timiş, iar unul dintre ele  este cel mai potrivit.

 "Din proiect face parte Administraţia Penitenciarelor, aceste penitenciare au spaţii la dispoziţie şi am făcut apel la directorii de penitencoiare să ne pună la dispoziţie terenuri pentru construcţia arhivei CA. Am fost la Penitenciarul Timişoara, am văzut posibile locaţii: în Timişoara, la ieşire spre Buziaş, sau la Buziaş unde există o secţie. Aş opta pentru terenul din Timişoara unde penitenciarul are 10 hectare şi din care putem lua cinci - şapte mii metri pătrati pentru a construi arhiva. Asta e principalul motiv pentru care am fost la penitenciar”, a explicat ministrul Toader.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.