Un martor din dosarul "Microsoft”, Decebal Silviu Draghiş, a declarat luni, la ultimul termen de judecată, că banii daţi de Claudiu Florică pentru încheierea contractelor pentru licenţe IT au ajuns în două tranşe la Gheorghe Ştefan, fiind daţi prin intermediari, care îi aduceau în pungi sau în genţi ieftine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie format din Ionuţ Mihai Matei, Ana Maria Dascălu, Florentina Dragomir, Cristina Rotaru-Radu şi Ştefan Pistol judecă, luni, ultimul termen din dosarul „Microsoft”, în care sunt acuzaţi Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan.

Instanţa l-a audiat pe Decebal Silviu Draghiş, care a dat declaraţii de martor şi la judecarea în fond a dosarului, acesta arătând că l-a cunoscut pe Gheorghe Ştefan în 2008, prin intermediul unei cunoştinţe comune, Gabriel Morar, care i-a facilitat obţinerea unui contract la Oil Terminal Constanţa.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

"În 2009, am înregistrat două societăţi offshore pentru a desfăşura activităţi în domeniul petrolier. Împuternicit pe cele două societati era o avocată, Luminiţa Mazilu. În 2009, la solicitarea lui Gheorghe Ştefan, am acceptat să folosesc cele două offshore-uri pentru a încheia două contracte pentru servicii IT. Plăţile urmau să se facă în favoarea lui Gheorghe Ştefan”, a spus Draghiş.

Martorul a adăugat că pe Claudiu Florică l-a cunoscut după ce i-a fost prezentat de Gheorghe Ştefan, la un hotel din Capitală.

"După această întâlnire, am stabilit să mă întâlnesc cu Florică pentru a perfecta contractele. Ulterior, m-am deplasat cu avocata Mazilu Luminiţa la sediul firmei lui Claudiu Florică pentru a semna contractul. Mi s-a explicat că are nevoie de o firmă tampon pentru acele contracte, eu eram pe dinafara subiectului. Nu am prestat nimic în baza contractului, dar au fost efectuate plăţi. Mai târziu am aflat că au fost multe plăţi. Banii de la Florica au intrat în două tranşe, patru milioane de dolari. Iniţial convenisem ca eu să iau un comision de 10 la suta, pe care nu l-am mai obţinut”, a povestit martorul.

Acesta le-a mai spus judecătorilor că banii de la Claudiu Florică trebuiau să ajungă la firmele lui Toni Răzvan, în baza unor contracte fictive.

"Toni Răzvan remitea banii cash lui Gheorghe Ştefan. Banii se dădeau prin intermediari. Toni Răzvan îmi aducea banii în pungi sau în genţi ieftine, gen sport. În 2009-2014, am primit banii de la Toni Răzvan. Sumele erau aduse în pungi sau genţi, de regulă la birou şi în aceeaşi zi dădeam mai departe banii lui Gheorghe Ştefan, la hotelul Marshal, la hotelul lui Cocoş, la un apartament al acestuia din Bucureşti. Am efectuat plăţi şi prin virament, inclusiv plăti pentru două apartamente ale lui Gheorghe Ştefan din Piatra Neamţ. Toţi banii obţinuţi din contractul încheiat cu Florică au ajuns la Gheorghe Ştefan, iar comisionul nu l-am mai încasat pentru că inculpatul a tot spus că ne vom socoti noi în contextul mai multor afaceri derulate împreună. Nu am mai văzut acei bani. (…) Eu am ştiut mereu că plăţile trebuiau să se facă în dolari. Asa mi s-a spus de Gheorghe Ştefan. Nu am avut acces la extrase de cont, am ţinut doar legătură cu Luminiţa Mazilu”, a spus Draghiş.

Martorul a mai arătat că, de cele mai multe ori, banii din plasele aduse de Toni Răzvan erau în lei, de aceea erau voluminoase. El a mai spus că a aflat de la Mazilu că a transferat banii din Cipru în Belize pentru a evita unele taxe.                        

"Am plătit 370.000 de dolari pentru transportul unor produse petroliere. Era vorba despre afaceri din care şi Gheorghe Ştefan avea de câştigat. (…) Din discuţiile cu Toni Răzvan am înţeles că şi el îşi lua în comision. (…) Nu am fost niciodată condamnat. Am fost cercetat pentru participaţie improprie la evaziune fiscala. Am fost trimis în judecată la instanţă şi am primit achitare”, a mai spus martorul în declaraţia dată în faţa Completului de cinci judecători.

În dosarul "Microsoft", fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, iar Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan, de trafic de influenţă şi spălare de bani.

În 24 martie, instanţa de fond de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, formată din judecătoarele Maricela Cobzariu, Simona Cîrnaru şi Leontina Şerban, i-a condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la trei ani de închisoare cu executare, pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi pe omul de afaceri Dorin Cocoş la câte doi ani de închisoare cu executare şi pe Nicolae Dumitru la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială a peste zece milioane de euro, bani care ar fi fost obţinuţi ilegal de către inculpaţii din dosar. Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Gheorghe Ştefan a sumei de 3,9 milioane de euro, de la Dorin Cocoş 3,7 milioane de euro, de la Gabriel Sandu 2,2 milioane de euro şi de la Nicolae Dumitru un milion de euro, suma totală fiind cu aproape şase milioane de euro mai mică decât cea cerută de procurorii DNA.

Aceştia ceruseră instanţei să dispună confiscarea a peste 16 milioane de euro, pentru recuperarea prejudiciului produs de cei patru inculpaţi, respectiv câte două milioane de euro de la Cocoş şi Sandu, 7,5 milioane de dolari şi două milioane de euro de la Nicolae Dumitru, precum şi patru milioane de euro de la Gheorghe Ştefan.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus de două ori limitele de pedeapsă în cazul inculpaţilor din dosarul Microsoft, o dată pentru că au făcut denunţuri şi a doua oară după ce judecătorii au aplicat legea mai favorabilă inculpaţilor, acesta fiind motivul pedepselor mici raportate la prejudiciul stabilit de procurorii DNA, potrivit motivării deciziei.

Judecarea în fond a dosarului "Microsoft" a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.