Liviu Dragnea a ieşit, marţi după-amiază, după aproximativ patru ore, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a reluat de la zero procesul în care liderul PSD este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. El a fost aşteptat de mai multe persoane aduse de către Codrin Ştefănescu şi şi-a făcut cu greu loc printre jurnalişti, care l-au însoţit şi asaltat cu întrebări de la ieşirea din sediul ICCJ şi până la maşină. Aceasta după ce la sosire a fost aşteptat de un grup de contestatari care agitau o pereche de cătuşe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liviu Dragnea a plecat de la Înalta Curte de Csasaţie şi Justiţie după aproximativ patru ore, fiind aşteptat de către mai mulţi susţinători, în frunte cu Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD.

Liderul PSD a fost asaltat de jurnalişti şi şi-a făcut cu greu loc să ajungă până la maşină.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Vizibil iritat, preşedintele PSD a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

La un moment dat, întrebat despre prezenţa susţinătorilor săi la ICCJ, el a exclamat: "Nu ştiu cine sunt (...) Eu am stat în instanţă. Nu ştiu cine i-a chemat nici pe cei de acum, nici pe cei de dimineaţă (...) Nu pot să plec din cauza dumneavoastră".

Ulterior, Codrin Ştefănescu a adus lămuriri despre prezenţa sa şi a celorlalte persoane la sediul ICCJ, susţinând că sunt "colegi vechi din PSD".

"Sunt pesedişti vechi, unii sunt eroi ai revoluţiei (...) Am aflat de la televizor despre acest proces, am aflat că aici este vechea echipă de manifestanţi de profesie şi, la partid fiind, am luat câiva colegi şi am venit aici. Suntem alături de Liviu Dragnea", a spus Codrin Ştefănescu.

Dragnea a ajuns la sediul instanţei supreme în jurul orei 13.00 şi a fost aşteptat la intrarea în clădire de aproximativ zece persoane care au scandat împotriva acestuia şi au strigat "La puşcărie cu tine!". De asemenea, oamenii au agitat cătuşe.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Liviu Dragnea nu a făcut nicio declaraţie, cerându-le jurnaliştilor care l-au asaltat să îi facă loc să intre în clădire. Odată ajuns pe holul ICCJ, preşedintele PSD s-a întâlnit cu fosta sa soţie, Bombonica Prodana.

Decizia reluării procesului în care este judecat liderul PSD a fost luată în 5 septembrie, în condiţiile în care judecătoarea Anamaria Dascălu se va pensiona şi nu va mai face parte din completul căruia i-a fost repartizat acest dosar, fiind înlocuită de Constantin Epure. Astfel, a fost invocată o decizie a CEDO, fiind pusă în discuţie din oficiu reluarea procesului.

În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. "În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", susţine DNA.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

La cererea Bombonicăi Prodana, care a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, instanţa supremă a sesizat Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu. CCR a decis că impunerea unui prag valoric în ceea ce priveşte abuzul în serviciu este de competenţa Parlamentului, precizând că reglementarea valorii pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de abuz în serviciu este necesară pentru delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică. Ministerul Justiţiei a anunţat că, urmare a deciziei CCR, infracţiunea de abuz în serviciu urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.