Bogdan Licu a fost votat în unanimitate, joi, de membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a ocupa funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului instanţei supreme. Licu a spus, la interviul pe care l-a susţinut la Secţia pentru procurori, că îşi dă demisia din orice funcţie dacă se dovedeşte că a copiat în teza de doctorat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Membrii Secţiei pentru procurori l-au întrebat pe Bogdan Licu dacă are o problemă de integritate legat de teza sa de doctorat, în cazul căreia s-ar fi vehiculat în spaţiul public suspiciuni de plagiat, acesta arătând că şi-a revăzut lucrarea şi că poate spune că nu a plagiat.

"În plan subiectiv, consider că nu este niciun impediment, pentru că eu consider, şi am spus, că nu am plagiat în teza de doctorat. Am fost întrebat de ce am cerut în luna martie renunţarea la titlul de doctor. Am făcut acest lucru pentru că în viaţa fiecăruia vine un moment de analiză asupra lucrurilor făcute sau nefăcute. Mi-am revăzut şi eu lucrarea şi vă spun că nu am plagiat. Asta este opinia mea, am indicat toţi autorii la subsol”, a spus Licu în faţa procurorilor din CSM.

Întrebat dacă sunt verificări în acest moment în ceea ce priveşte teza sa de doctorat, Licu a spus că nu are „niciun element” din partea niciunei instituţii.

"Am spus, dacă se dovedeşte că am plagiat, îmi dau demisia din orice funcţie, delegată sau numită”, a afirmat Bogdan Licu.

La finalul interviului, membrii Secţiei pentru procurori au dat aviz favorabil propunerii făcute de ministrul Justiţiei de numire a lui Bogdan Licu în funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Anterior, Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil, în unanimitate, propunerea de numire a Laurei Oprean în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), prim-adjunctul şi adjunctul acestuia sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror. Numirea se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. Preşedintele poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere.
Laura Oprean şi Bogdan Licu au fost delegaţi în funcţiile de prim-adjunct şi, respectiv, adjunct al procurorului general începând din 17 mai, pentru şase luni, prin ordin al procurorului general Augustin Lazăr. La sfârşitul lunii octombrie, delegările pe funcţii au fost prelungite cu încă şase luni, atât pentru Oprean, cât şi pentru Licu.

Laura Oprean a fost, din iulie 2014, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În mai 2013, şi-a încetat, la cerere, activitatea la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde era delegată în funcţia de procuror-şef adjunct.

Oprean are o experienţă ca procuror de 17 ani. În 2 aprilie 2009, Laura Oprean a fost delegată, la propunerea lui Daniel Morar, atunci şef al DNA, în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei. Anterior, ea a fost procuror-şef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA.

Bogdan Licu a fost prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din 17 mai 2013 până în 16 mai 2016, de atunci fiind delegat în funcţia de adjunct al procurorului general.

În perioada 2 februarie - 28 aprilie 2016, Licu a fost procuror general interimar, după ce Tiberiu Niţu a demisionat, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea privind deplasările în coloana oficială.

În perioada în care a asigurat interimatul la conducerea PICCJ, Licu a dispus redeschiderea dosarului Revoluţiei. Cauza fusese clasată, pe motiv că nu există probe, în 14 octombrie 2015, când la conducerea PICCJ a fost Tiberiu Niţu.

Licu a absolvit cursuri de securitate naţională la Universitatea Naţională de Apărare (2003), în domeniul combaterii contrafacerilor (Washington D.C., 2004) şi în domeniul siguranţei naţionale în cadrul Serviciului Român de Informaţii prin Academia Naţională de Informaţii - Colegiul Superior de Siguranţă Naţională (2004).

Bogdan Licu a obţinut diplomă de master în drept penal la Facultatea de Drept ''Nicolae Titulescu'' din Bucureşti (2003-2004), diplomă de masterat privind relaţiile internaţionale şi integrare europeană în cadrul Şcolii Superioare de Studii Politice şi Administrative (2004 - 2006) şi diplomă de doctorat în ştiinţe militare şi informaţii, cu tema ''Corupţia, risc major la adresa securităţii naţionale'', în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" (2011), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În august 2015, jurnalista Emilia Şercan a susţinut că Bogdan Licu şi-a plagiat teza de doctorat, coordonatorul lucrării sale fiind Gabriel Oprea. Teza acestuia nu a fost încă analizată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

Bogdan Licu şi-a susţinut teza de doctorat în anul 2011, la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazu”, instituţie aflată în subordinea Serviciului Român de Informaţii.

În urma acuzaţiilor de plagiat, Licu a trimis, în martie 2016, o cerere ministrului Educaţiei, prin care a cerut retragerea titlului de doctor. “Am făcut acest lucru din motive personale, a fost o decizie grea, dar vreau să specific că nu consider că am plagiat în acea teză de doctorat”, declara atunci Bogdan Licu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.