Noul procuror general al României, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, la instalarea în funcţie, că Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este organizat după un model al secolului trecut, iar procurorii nu mai pot lucra după aceste norme. Lazăr a precizat că reducerea "stocului de dosare" va fi o provocare pentru Ministerul Public, arătând că PICCJ va manifesta transparenţă, fără a afecta prezumţia de nevinovăţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Mizez pe un corp de elită de magistraţi, conducători de structuri ai Ministerului Public. Vom realiza un salt calitativ în activitatea instituţiei. Ministerul Public o să acţioneze ca un tot unitar, ştim să acţionăm în cadrul legal şi imparţial. Infracţionalitatea organizată, criminalitatea contra mediului, terorismul sunt factori ce trebuie combătuţi sistematic. infracţiunile contra patrimoniului, de asemenea, opere de artă sunt furate, distruse, exportate ilegal, avem obligaţia de a le combate. Identitatea naţională este reprezentată de aceste creaţii”, a spus Augustin Lazăr, la ceremonia de instalare în funcţie, la care a participat şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

El a arătat că doreşte să promoveze colegii care vor să muncească pentru Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie , să-şi asume funcţii de conducere în Ministerul Public.

“Nu există să nu-şi asume responsabilităţi. Reducerea stocului de dosare va fi o provocare pentru Ministerul Public. Suntem organizaţi după un model al secolului trecut. Nu mai putem să rămânem să lucrăm după norme din secolul trecut”, a mai declarat Lazăr.

Procurorul general al României a mai spus că o altă temă principal a mandatului său este integritatea magistraţilor.

“Am lucrat cu procurori din alte state europene şi nu ne-au tratat diferit pe noi, românii. Integritatea este o altă tema principal a mandatului meu. Nota trebuie să o dea profesioniştii, nu cazurile rare, care ar trebui vaccinate de integritate ca să nu ajungă la corupţie”, a precizat Lazăr.

Întrebat despre anchetele privind accidentele aviatice de pe lacul Siutghiol şi cel din munţii Apuseni, Augustin Lazăr a spus că acestea sunt blocate de o serie de expertize medico-legale şi, respectiv, tehnico-judiciară.

“Actul managerual va fi total transparent. Doresc să va asigur că vom manifestă transparenţă fără a afecta prezumţia de nevinovăţie”, a mai arătat Lazăr.

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a semnat numirea lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general al României, la propunerea ministrul Justiţiei.

Funcţia de procuror general al României era vacantă din 2 februarie, după ce Tiberiu Niţu a demisionat, fiind urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea privind deplasările în coloană oficială. Conducerea Ministerului Public a fost asigurată interimar de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.

Augustin Lazăr a fost şeful Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia şi are o vechime în funcţia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcţii de conducere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.