Procurorul general Augustin Lazăr a declarat că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, revocaţi din DNA, ar trebui să revină la unităţile de parchet la care lucrau înainte de a veni la DNA, el adăugând că ”până la clarificarea tuturor aspectelor care privesc un anume procuror, acesta rămâne într-o zonă unde nu este o activitate operativă, pentru a nu stârni niciun fel de discuţii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Augustin Lazăr a spus că procurorii Iorga şi Ţuluş vor reveni la unităţile de parchet de la care au plecat înainte de a lucra la DNA.

”De regulă aşa se întâmplă, până la clarificarea tuturor aspectelor care privesc un anume procuror, el rămâne într-o zonă unde nu este o activitate operativă, pentru a nu stârni niciun fel de discuţii”, a mai afirmat Lazăr.

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a semnat, marţi, revocarea procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga de la DNA.

Miercuri, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât ca procurorii revocaţi să se întoarcă la unităţile de parchet de la care provin, respectiv la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul Judecătoriei Bacău.

Tot miercuri, procurorul Mihaela Moraru Iorga declara că va contesta decizia de revocare, adăugând că nu ţine neapărat să iasă la pensie procuror, dar că a făcut un demers pe care l-a considerat ”legitim şi corect”.

Direcţia Naţională Anticorupţie preciza, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea.

Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară, acuzând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni.

De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM, în care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.