Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, vineri, că decizia Consiliului Superior al Magistraturii de încetare a detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Oana Schmidt Hăineală şi Constantin Sima este benefică pentru imparţialitatea anchetei DNA, dar şi pentru cei doi magistraţi, care trebuie să fie "acasă”, la Ministerul Public, pentru a clarifica imparţial toate problemele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Decizia este benefică nu numai pentru cursul anchetei, pentru imparţialiatea anchete, dar şi pentru Ministerul Justiţiei şi pentru cei doi procurori să fie acasă în Ministerul Public, la dispoziţia Ministerului Public, pentru a clarifica toate problemele într-o manieră imparţială. (...) Am ascultat şi punctul de vedere al domnului ministru, care mi s-a părut rezonabil, că doreşte să-şi menţină echipa, însă impresia mea a fost că, totuşi, decizia nu vine de la domnia-sa”, a spus Augustin Lazăr, la finalul şedinţei Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Întrebat cum ar putea afecta ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie prezenţa celor doi procurori la Ministerul Justiţiei, Lazăr a spus: "Imparţialitatea este un principiu esenţial care trebuie aparat”.

Referitor la modul în care s-au făcut modificările codurilor penale, Lazăr a spus că atunci când sunt schimbate mai multe articole ale Codului penal, este evidentă nevoia unui grup de jurişti.

"În ţara aceasta, există un grup de jurişti, nu o putem face ocazional şi cu atât mai puţin discreţionar. Când s-a lucrat la Codul penal, a lucrat un grup de jurişti, nişte oameni de elită din domeniu. Acelaşi grup de jurişti sau un grup similar trebuie să lucreze pentru a rezolva problemele legislative”, a arătat Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat că nu era necesară suspendarea delegării procurorilor Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală în funcţiile de secretar de stat la Ministerul Justiţiei, precizând că există un regulament care trebuie respectat.

"Am şi spus-o în cadrul dezbaterilor, avem un regulament şi cred că CSM este primul care trebuie să respecte acel regulament. Dacă în regulament se spune că revocarea se poate face numai la cererea Ministerului, plus cel care a solicitat-o, respectiv cei doi magistraţi, fără îndoială această solicitare (de încetare a detaşării, n.r.) nu are un temei juridic”, a spus Iordache, după şedinţa Secţiei pentru procurori.

Florin Iordache a reafirmat că este o practică normală delegarea atribuţiilor unui ministru, în condiţiile în care are foarte multe şedinţe în Parlament.

"Eu mi-am reluat atribuţiile şi până astăzi. S-a creat multă confuzie. Datorită faptului că în cursul zilei de ieri ni s-au solicitat în termene foarte scurte o serie de date şi eu am fost angajat la Parlament în mai multe dezbateri şi mai multe şedinţe, pentru a nu bloca în niciun fel relaţiile instituţionale cu alte instituţii, în aceea perioada de câteva ore când am fost eu la Parlament a trebuit cineva să semneze. E o procedura normală. (…) În această perioadă, dacă trebuie semnate acte, nu credeţi că trebuie să fie o persoană abilitată, respectiv un secretar de stat, să poată semna actele?”, a arătat Iordache.

Secţia pentru procurori a CSM a decis, vineri, încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei atât a Oanei Schmidt Hăineală, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, cât şi a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cei doi fiind din 16 ianuarie secretari de stat.

După decizia CSM, Ministerul Justiţiei a anunţat că procurorul Oana Schmidt Hăineală a solicitat, vineri, primului-ministru încetarea calităţii de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a arătat că a solicitat încetarea detaşării pentru a asigura derularea „în condiţii de imparţialitate a unei cauze instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie, având ca obiect împrejurările elaborării proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi a proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse”.

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, îşi delegase atribuţiile secretarului de stat Constantin Sima, pentru perioada 1-7 februarie.

Constantin Sima şi Oana Schmidt Hăineală ar fi lucrat la elaborarea proiectelor de OUG privind graţierea şi modificarea codurilor penale.

Direcţia Naţională Anticorupţie a început o anchetă cu privire la modul de elaborare a ordonanţelor de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, în urma unui denunţ formulat în 24 ianuarie de Mihai Poliţeanu, Elena Ghioc şi Răzvan Patachi, membri ai asociaţiei ”Iniţiativa România”.

DNA a cerut să primească până joi de la Ministerul Justiţiei, în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea şi emiterea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului din 31 ianuarie, prin care au fost modificate şi completate Codul penal şi Codul de procedură penală, precum şi cu proiectul de lege adoptat de Guvern pentru graţierea unor pedepse.  

Prin aceeaşi adresă, DNA a solicitat transmiterea documentelor rezultate ca urmare a corespondenţei interinstituţionale şi interne, scrise sau prin poştă electronică, cu privire la cele două acte normative, precum şi precizarea numelui, prenumelui şi a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea şi avizarea acestora.

În denunţul de la DNA, membrii asociaţiei ”Iniţiativa România” îi acuză pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, de favorizarea făptuitorului şi de prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte Parlamentului sau preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

Mihai Poliţeanu a declarat că miercuri a fost audiat la DNA în acest dosar, iar cu această ocazie a completat denunţul şi a solicitat să fie făcute cercetări şi în cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, având în vedere atât adoptarea "conspirativă” a OUG de modificare a codurilor penale, cât şi "indiciile publice” privind o întâlnire în care Dragnea i-ar fi cerut "imperativ" lui Iordache adoptarea OUG.

El a precizat că în denunţul care îl vizează pe Dragnea a avut în vedere atât evenimentele de marţi noapte, când Guvernul a adoptat "conspirativ” o ordonanţă de urgenţă de modificare a codurilor penale, cât şi „indiciile publice ale unei întâlniri între ministrul Justiţiei şi şeful său de partid Dragnea Liviu, în care cel din urmă ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonanţei amintite”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.