Procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, spune că peste 70 de persoane au fost trimise în judecată pentru fapte de corupţie în sistemul sanitar, printre care eliberarea ilegală de reţete, decontarea unor servicii, achiziţii de aparatură medical, în unele cazuri mita cerută fiind 20% din valoarea contractului. Kovesi atenţionează că dacă cei investigaţi nu îşi pierd funcţiile publice, astfel de fapte se vor întâmpla în continuare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Codruţa Kovesi a declarat luni, la dezbaterea “Corupţia în sistemul de sănătate - prevenire şi investigare”, că tema este de un  real interes, mai ales pentru România, în condiţiile în care în ultima perioadă au fost cercetate şi trimise în judecată mai multe persoane din sistemul sanitar, printre care manageri de spitale, directori şi un consilier, dar şi persoane juridice.

Printre faptele vizate în aceste anchete sunt eliberarea ilegală a unor reţete, ocuparea unor posturi, decontarea unor servicii medicale, achiziţie de aparatură medicală, construcţia sau renovarea de spitale.  În cazul fraudelor din sistemul medical, în unele cazuri, 20% din valoarea contractului era mita cerută, a mai spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA a precizat că într-un caz a fost implicat un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, privind achiziţionarea de aparatură medicală, fiind investigată şi compania care a dat mită, iar acesteia i s-a interzis 60 de zile să participe la licitaţii de achiziţii publice.

“Faptele de coruptie au efecte directe asupra tuturor. Sumele date mita provin de multe ori din evaziune. (…) Cetăţenii sunt afectaţi de calitatea medicamentelor, când achiziţia lor se face primind mita. Este necesară o abordare strategică”, a declarat Kovesi.

Procurorul şef al DNA a amintit că, săptămâna trecută, procurorii au prins în flagrant un manager de spital când lua mită, iar acesta a mai fost trimis în judecata pentru acelaşi gen de fapte.

“Dacă cei investigaţi nu îşi pierd funcţiile publice, astfel de fapte se vor întâmplă în continuare. În continuare se vor folosi banii publici pentru cumpărare de echipamente medicale de la firme de apartament”, a atenţionat Kovesi.

Şeful DNA a mai spus că este important că anchetatorii au în lucru cauze în care colaborează cu instituţii din străinătate ce anchetează companii care dau mita în România.

Dezbaterea cu tema “Corupţia în sistemul de sănătate - prevenire şi investigare. Experienţă, bune practici şi provocări” este organizată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în calitate de membru al Reţelei Europene Împotriva Corupţiei EPAC/EACN şi deţinător al vicepreşedinţiei acestei reţele, cu sprijinul Ambasadei Olandei.

Discuţiile vor continua şi marţi, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor anticorupţie şi ai instituţiilor poliţieneşti din nouă state membre şi non-membre UE - Austria, Azerbaidjan, Estonia, Germania, Lituania, Republica Moldova, Romania, Serbia, Spania, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Reţelei Europene privind Frauda şi Corupţia în Sistemul de Sănătate.

EPAC/EACN reprezintă o platformă cu reprezentare europeană la care aderă autorităţi anticorupţie din ţări membre ale UE şi ale Consiliului Europei, oferind practicienilor un cadru de cooperare, pentru realizarea schimbului de expertiză şi informaţie profesională. Din anul 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie este reprezentată la nivel de vicepreşedinte al EPAC/EACN, funcţie deţinută de Anca Jurma, procuror şef al Serviciului de Cooperare Internaţională, Informare şi Programe. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.