Judecătoarea Georgeta Barbălată, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a fost eliberată din funcţie, prin decret al preşedintelui, după un an şi o lună de la condamnarea sa definitivă la patru ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului, în dosarul în care au fost judecaţi şi foştii procurori Marcel Sâmpetru şi George Bălan, precum şi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov Mihai Vlad.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind eliberarea din funcţia de judecător, în prezent suspendat din funcţie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Georgetei Barbălată, “ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Georgeta Barbălată a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 22 iunie 2015, la patru ani de închisoare cu executare, pentru favorizarea infractorului.

În acelaşi dosar, fostul procuror Marcel Sâmpetru şi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov Mihai Vlad au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de şapte ani, iar fostul procuror George Bălan a fost achitat.

Georgeta Barbălată, Marcel Sâmpetru,  George Bălan şi Mihai Vlad au fost trimişi în judecată în aprilie 2013, pentru divulgarea unor informaţii nedestinate publicităţii, unele dintre acestea fiind din cauze ce privesc siguranţa naţională. În plus, Georgeta Barbălată a fost acuzată şi de favorizarea infractorului.

Fosta judecătoare a fost acuzată că în 10 iulie 2012 a aflat că procurorii DNA au solicitat instanţei supreme autorizarea percheziţiilor la domiciliile lui Mihai Vlad, George Bălan şi Marcel Sâmpetru, în dosarul în care cei trei erau cercetaţi penal. Judecătoarea l-a avertizat pe Mihai Vlad prin intermediul altei persoane că domiciliul său ar putea să fie percheziţionat şi că are probleme legate de Bălan, Sâmpetru şi DNA, asigurându-i astfel timpul necesar pentru a distruge şi ascunde documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală, arătau procurorii anticorupţie.

De asemenea, judecătoarea Georgeta Barbălată a dispus emiterea unor mandate de siguranţă naţională pe numele unor persoane, la solicitarea Serviciului Român de Informaţii, apoi i-a divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care făceau obiectul de cercetare al structurilor informative, "acţiunile sale fiind de natură a pune în pericol siguranţa statului". Mihai Vlad a transmis apoi aceste date şi numele persoanelor faţă de care s-au emis mandate de siguranţă naţională lui George Bălan şi Marcel Sâmpetru, mai arăta DNA.

Georgeta Barbălată era suspendată, din 3 septembrie 2012, din funcţia de judecător la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

George Bălan şi Marcel Sâmpetru au demisionat din magistratură după ce au fost puşi sub acuzare. Sâmpetru nu mai este procuror din august 2012, iar Bălan din ianuarie 2013. Când au fost puşi sub acuzare, Sâmpetru era procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, detaşat în funcţia de consilier la Consiliul Superior al Magistraturii, iar Bălan era membru al CSM.

Comisarul şef Vlad Mihai a fost retras de la conducerea SIPI Ilfov în 12 iulie 2012, atunci fiind delegat la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.