Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, a declarat, vineri, în faţa instanţei supreme care judecă dosarul "Turceni-Rovinari" că automobilul pe care îl primise de la Casa de avocatură Şova şi pe care îl folosise şi Ponta i-a fost furat, lucru de care l-a înştiinţat pe fostul premier. Cazul a fost investigat, din partea Omniasig, de Dan Hosu, soţul fostului procuror-şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu, care a declarat, la rândul lui, în faţa instanţei, că este prieten cu Ponta şi Şova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Victor Ponta m-a întrebat în noiembrie 2008 de un autoturism Audi Allroad second hand, dacă sunt interesat să îl achiziţionez de la o societate de leasing. Am preluat leasingul şi l-am folosit o perioadă până la încheierea formalităţilor de achiziţionare, însă autoturismul mi-a fost furat. Utilizatorul autoturismului era Casa de avocatură Şova", a spus Iulian Herţanu.

El a precizat că a folosit maşina aproximativ cinci luni, înainte de a-i fi furată, menţionând că nu a plătit nicio rată în această perioadă.

'Ponta a fost cel care mi-a dat numărul de telefon al unei doamne de la Casa de avocatură Şova. Nu am vorbit cu Dan Şova. Am folosit maşina 4-5 luni. Maşina mi-a fost adusă acasă probabil de la societatea de avocatură sau de la societatea de leasing. Nu am încheiat niciun contract cu Casa de avocatură pentru a-l folosi. După 4-5 luni mi-a fost furat din faţa blocului. Am reclamat dispariţia şi am luat legătura cu societatea de leasing. În toată perioada în care am folosit maşina nu am plătit ratele de leasing, probabil au fost plătite de Casa de avocatură Şova. Maşina a fost folosită înainte de Ponta. Nu ştiu cât timp, eu l-am văzut o singură dată", a mai spus Herţanu.

Cumnatul fostului premier a adăugat că nu îl cunoaşte pe Dan Şova şi că l-a anunţat pe Victor Ponta de furtul auto, după o zi-două.

"Voiam să preiau leasingul pe firma mea, însă dosarul firmei nu era curat. (...) Am constatat că dosarul nu era în regulă pentru preluarea leasingului la circa o lună după ce am purtat dialogul cu firma de leasing. Aveam de plătit taxe către stat. Cât timp am folosit autoturismul nu am primit nicio solicitare de la Casa de avocatură Şova de a restitui maşina pentru că nu plătisem ratele", a mai spus Herţanu.

Întrebat de procurorul de şedinţă care era valoarea ratelor, Herţanu a spus că nu îşi aminteşte.

"Habar nu am. Nu îmi mai amintesc. Nu m-a interesat niciodată. Nu mai ştiu nici preţul maşinii", a spus el.

A urmat audierea martorului Andrei Silişteanu, care a relatat cum a fost cu Herţanu la poliţie să reclame furtul maşinii.

"Într-o seară, în 2009, am primit un telefon de la Herţanu, care m-a întrebat dacă i-am văzut maşina pentru că nu mai este în faţa blocului. Locuiam în acelaşi imobil. I-am spus că am văzut-o în urmă cu jumătate de oră. Am mers împreună la Furturi auto, am depus o sesizare, am semnat ca martor. Ştiam că o avea în leasing. În zona în care locuiam nu se furau autoturisme. A fost o surpriză. O singură dată unei femei i s-a furat un BMW X5", a spus martorul.

Instanţa l-a audiat apoi pe Dan Hosu, soţul fostului procuror-şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu, care a arătat că e prieten cu Herţanu şi cu Ponta şi că el a investigat furtul maşinii, în timp ce lucra la serviciul de combatere a fraudelor din Omniasig.

"Sunt în relaţie de amiciţie de mulţi ani cu Dan Şova şi Victor Ponta. La vremea respectivă, în 2009, lucram la Omniasig, la serviciul de combatere a fraudelor. Îmi erau repartizate dosare cu suspiciuni de fraudă. În cazul maşinii Audi Allroad era o suspiciune pentru că maşina era în leasing pe SCA Şova, iar plângerea de furt a fost făcută de o persoană fizică. În urma investogatiilor, am vorbit cu poliţiştii, am ajuns la concluzia că nu s-a produs nicio fraudă. Am discutat şi cu Şova şi acesta mi-a explicat cum a ajuns maşina la cealaltă persoană. Titularul sesizării dorea să preia leasingul de la SCA Şova şi o utiliza pentru a se convinge dacă merită sau nu să o achiziţioneze. Nu am discutat cu persoana care a făcut plângerea. Am tras concluzia că nu există nicio fraudă, astfel încât Omniasig a despăgubit societatea de leasing. Dan şova mi-a spus că este prieten cu Herţanu şi i-a încredinţat maşina în iunie 2009 pentru a o folosi",a spus Dan Hosu, în faţa magistraţilor.

Iulian Herţanu este urmărit penal pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi deturnare de fonduri europene în cadrul contractului încheiat cu SC Hidro Prahova pentru extinderea canalizării din oraşul Comarnic, din judeţul Prahova. În acest dosar a fost audiat, în 3 decembrie, ca martor, şi fostul premier Victor Ponta.

În 18 februarie 2015, Iulian Herţanu a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, iar în 23 aprilie 2015 cumnatul fostului premier a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar.

În dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

Ancheta în acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.

Procurorii îl acuză pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Laurenţiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea şi Laurenţiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz în serviciu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.