Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, luni, după întâlnirea cu şefii Parchetelor, că a hotărât înfiinţarea unui comisii interministeriale care să elimine prevederile neconforme şi contradictorii care ar apărea în foarte multe legi. Iordache a mai spus că nu poate avea o opinie privind o eventuală plecare a Laurei Kovesi de la şefia DNA, în urma înregistrărilor difuzate de Sebastian Ghiţă, până la finalizarea dosarului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am avut astăzi (luni, n.r.) întâlnire cu procurorul general, de asemenea cu structurile din subordine şi mă refer la DNA şi DIICOT, m-am întâlnit cu reprezentanţii de la Registrul Comerţului, de la Autoritatea pentru Cetăţenie. Discuţiile cu toţi aceştia au fost pe două teme: pe de o parte, construcţia bugetului, astfel încât în momentul în care intrăm în dezbatere în Parlament, după data de 20, să avem un buget corespunzător pentru toate aceste instituţii, iar cea de a doua discuţie pe care am avut-o a fost cea pe proiecte şi modificări legislative", a spus Florin Iordache, la finalul întâlnirii de la Ministerul Justiţiei. 

Ministrul Justiţiei a adăugat că toţi participanţii la discuţii au fost de acord că există foarte multe legi controversate şi au hotărât înfiinţarea unei comisii interministeriale, care să elimine prevederile neconforme şi contradictorii.

"S-a constatat şi au constatat şi dumnealor că în activitatea curentă foarte multe legi sunt controversate, au prevederi diferite, în legi diferite, astfel încât am hotărât să înfiinţăm o comisie interministerială, cu reprezentanţi ai Parchetului General, ai CSM, ai Ministerului Justiţiei şi ai Înaltei Curţi, cu reprezentanţi din partea Ministerului de Finanţe şi Ministerului Administraţiei şi ai mediului academic, astfel încât, într-un termen cât mai scurt, toate aceste prevederi neconforme cu realitatea şi care sunt contradictorii, pentru că ne dorim cu toţii o justiţie independentă, dar foarte clară şi predictibilă, astfel încât orice cetăţean de pe stradă în momentul în care citeşte o lege să ştie în primul rând cum să o aplice. Deci dacă cei care o aplică şi mă refer aici la procurori şi judecători am constatat cu toţii că există prevederi neconforme şi contradictorii, într-o perioadă cât mai scurtă să modificăm aceste lucruri" , a spus Iordache.

Ministrul a precizat că inclusiv dispoziţii din Codul penal şi Codul de procedură penală nu sunt puse în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale.

"În primul rând am discutat de legile Justiţiei, legi care au fost adoptate de vechiul CSM, iar noul CSM spune că mai trebuie o consultare şi că nu corespund cerinţelor actuale. Discutăm apoi despre codurile penal şi de procedură penală, care au dispoziţii care nu au fost puse în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale", a declarat Florin Iordache.

Întrebat de înregistrările difuzate de Sebastian Ghiţă, Iordache a arătat că acesta "este un subiect de presă, sunt în spaţiul public anumite înregistrări şi, în aceste condiţii, fiind un dosar în derulare, în momentul în care acest dosar va fi finalizat, ceea ce îmi doresc eu este ca acest dosar sa aducă clarificările necesare".

Chestionat dacă Laura Kovesi ar trebui să-şi dea demisia, în urma înregistrărilor difuzate de Sebastian Ghiţă, ministrul Justiţiei a spus că nu poate avea o opinie până când dosarul nu e finalizat.

"Nu cred că face bine Justiţiei să ne dăm cu părerea dacă cineva trebuie să plece sau nu, până când acest dosar nu e finalizat. Adică de ce credeţi dumneavoastră că ar trebui să dăm credit unora mai mult decât altora? Prezumţia de nevinovăţie există. Ceea ce mă interesează pe mine este ca procurorul de caz să-l finalizeze", a mai declarat Iordache.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.