Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu în cazul judecătoarei de la Judecătoria Mangalia care judecă dosarul lui Vlad Pascu, tânărul care a lovit mortal cu maşina doi tineri, la 2 Mai, în vara anului trecut. Ea a fost acuzată de părinţii victimelor, că joi, la primul termen de judecată, a cerut buletinului tânărului mort în tragedie şi că nu ştia că acesta este decedat. Pe de altă parte Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) preşedintele CSM a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - ”În temeiul dispoziţiilor art. 45 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări, potrivit competenţelor legale, cu privire la existenţa indiciilor săvârşirii unor eventuale abateri disciplinare de către un judecător din cadrul Judecătoriei Mangalia. Sesizarea se întemeiază pe aspectele apărute în mass media în cursul zilelor de 22 şi 23 februarie 2024, referitoare la modalitatea în care s-a desfăşurat şedinţa de judecată într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Mangalia cu termen de judecată la data de 22 februarie 2024, cu referire la obligaţia judecătorului de a studia dosarele anterior şedinţei de judecată, modalitatea de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, precum şi verificarea unor eventuale situaţii de incompatibilitate în care s-ar fi putut afla judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei”, a anunţat CSM.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - “În urma informaţiilor apărute în spaţiul public privind modul de desfăşurare a şedinţei de judecată din data 22.02.2024 la Judecătoria Mangalia, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu faţă de judecătorul desemnat să soluţioneze dosarul privind accidentul din data de 19.08.2023”, au anunţat reprezentanţii Inspecţiei Judiciare. 
Ei au explicat care au motivele acestei sesizări. 
“Sesizarea din oficiu vizează respectarea obligaţiei de studiere a dosarelor anterior şedinţei de judecată (inclusiv din perspectiva prezenţei în instituţie a judecătorului anterior acestei date), maniera de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, comportamentul judecătorului în şedinţele de judecată, în principal cu referire la şedinţa de judecată din data de 22.02.2024, precum şi existenţa unor eventuale situaţii de incompatibilitate în legătură cu dosarul menţionat”, a precizat sursa citată.
 
Judecătoarea de la Judecătoria Mangalia desemnată cu judecarea dosarului lui Vlad Pascu, tânărul care a lovit mortal cu maşina doi tineri, la 2 Mai, în vara anului trecut, drogat fiind, este Ioana Ancuţa Popoviciu. 
La primul termen de judecată din dosar, care a avut loc joi, judecătoarea a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier despre care nu ştia că a decedat. Părinţii victimelor au fost revoltaţi de această situaţie şi au afirmat că se gândesc să ceară strămutarea procesului. 
Ei au fost supăraţi  şi de faptul că fuseseră chemaţi la instanţă la ora 9.30, dar procesul s-a amânat până la 12.30 deoarece Vlad Pascu avea termen la acea oră şi la Tribunalul Constanţa unde se judeca cererea sa de a părăsi arestul preventiv. Părinţii victimelor susţineau că puteau fi anunţaţi din timp de această situaţie. Ei au mai acuzat că atunci când a intrat în sala de judecată judecătoarea ar fi mestecat gumă. 
 
Vlad Pascu a fost trimis în judecată în luna octombrie a anului trecut după în data de 19 august 2023 a intrat cu maşina într-un grup de tineri care mergeau de la Vama Veche către 2 Mai, iar în urma impactului doi dintre ei, o fată şi un băiat, au murit, alţi trei fiind răniţi. După producerea accidentului, Vlad Pascu a fugit, fiind prins ulterior de poliţişti în Vama Veche. El a fost testat anti-drog şi a reieşit în urma analizelor că în momentul când a făcut accidentul rutier se afla sub influenţa a cinci substanţe interzise. 
Vlad Pascu se află în arest preventiv din data de 20 august 2023, iar toate cererile sale de eliberare au fost respinse.

În temeiul dispoziţiilor art. 45 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării de verificări, potrivit competenţelor legale, cu privire la existenţa indiciilor săvârşirii unor eventuale abateri disciplinare de către un judecător din cadrul Judecătoriei Mangalia.

Sesizarea se întemeiază pe aspectele apărute în mass media în cursul zilelor de 22 şi 23 februarie 2024, referitoare la modalitatea în care s-a desfăşurat şedinţa de judecată într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Mangalia cu termen de judecată la data de 22 februarie 2024, cu referire la obligaţia judecătorului de a studia dosarele anterior şedinţei de judecată, modalitatea de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, precum şi verificarea unor eventuale situaţii de incompatibilitate în care s-ar fi putut afla judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.