Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad Nicolae Ioţcu va executa cei patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă, conform sentinţei Tribunalului Timiş din luna martie, au decis, luni, judecătorii Curţii de Apel Timişoara, această soluţie fiind definitivă. Judecătorii au respins toate apelurile din acest dosar, atât ale inculpaţilor, cât şi ale DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel Timişoara s-a pronunţat, luni, în cazul fostului preşedinte al CJ Arad, Nicolae Ioţcu, care atacase sentinţa Tribunalului Timiş prin care a fost condamat la patru ani de închisoare cu executare.

Judecătorii Curţii au decis să respingă toate apelurile formulate în acest dosar, atât ale celor trei inculpaţi (Nicolae Ioţcu, Alin Pătraşcu şi Adrian Nedelciu), cât şi ale DNA, care cerea, printre altele, mărirea pedepsei lui Ioţcu la şapte ani cu executare.

”Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA, Serviciul Teritorial Timişoara şi inculpaţii împotriva sentinţei penale nr. 103 din 21.03.2017 pronunţată de Tribunalul Timiş”, este soluţia definitivă a Curţii.

Biroul de executări penale din cadrul Curţii de Apel va emite, luni, mandatul de executare, care va fi transmis procurorilor, poliţiştilor şi penitenciarului.

Nicolae Ioţcu a fost trimis în judecată în august 2015, pentru trafic de influenţă. DNA îl acuza că a cerut 40.000 de euro de la firma Medicare pentru a-i asigura câştigarea unei licitaţii privind stabilirea furnizorului de echipamente medicale pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, contract în valoare de 1.600.000 de euro.

Ioţcu fusese reţinut de DNA în 24 iulie 2015, după care a fost arestat preventiv, motiv pentru care Prefectura a decis suspendarea sa din funcţie. Ulterior, instanţa a schimbat pe rând măsurile preventive, înlocuind arestul preventiv cu arestul la domiciliu, iar apoi cu măsura controlului judiciar.

În acelaşi dosar au fost inculpaţi Adrian Nedelciu, fost director executiv al Direcţiei Tehnice Investiţii din CJ Arad, pentru trafic de influenţă, şi Alin Mircea Pătraşcu, administrator al Medicare, pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Conform procurorilor, Ioţcu a primit, în 22 iulie 2015, printr-un intermediar, 35.000 de lei, iar Nedelciu a primit 10.000 de lei. În 24 iulie, Ioţcu ar fi primit din nou bani, prin acelaşi intermediar, respectiv 10.000 de euro.

În 21 martie, după mai mult de un an şi jumătate de la debutul procesului, Tribunalul Timiş a emis sentinţa, condamnându-l pe Ioţcu la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în legătură cu achiziţia de echipamente medicale pentru Spitalul Judeţean Arad. Instanţa i-a aplicat şi pedepse complementare, privind interzicea unor drepturi, precum de a fi ales în cadrul autorităţilor publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţul autorităţii de stat, de a profesa meseria de care s-a folosit la savârşirea infracţiunii sau de a ocupa funcţii de conducere în cadrul unei instituţii publice.

De asemenea, judecătorul de caz a decis confiscarea sumelor 35.000 lei şi 10.000 euro ”dobândite în urma săvârşirii infracţiunii” şi a menţinut sechestru asigurator decis de procurori asupra sumei de 21.800 euro.

Ceilalţi doi inculpaţi din dosar, Alin Pătraşcu şi Adrian Nedelciu, au primit pedepse cu suspendare.

Pătraşcu a fost condamnat la două pedepse de câte un an şi patru luni închisoare pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă şi i-a fost confiscată suma de 20.000 de euro.

Adrian Nedelciu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru tarfic de influenţă şi i s-a confiscat suma de 10.000 de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.