Fostul director al CET Arad Adrian Nicolae Ghilea, condamnat în toamna anului trecut la trei ani şi două luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, plus plata unor despăgubiri de aproape 7 milioane de lei către centrala de termoficare, a fost achitat de Curtea de Apel Timişoara, după decizia Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul director al CET Arad Adrian Nicolae Ghilea a fost condamnat de Tribunalul Arad, la sfârşitul lunii septembrie 2016, după ce a semnat un contract dezavantajos cu furnizorul de cărbune. Ghilea a primit o pedeapsă de trei ani şi două luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. El a fost obligat la plata unor despăgubiri de aproape 7 milioane de lei către centrala de termoficare, suma reprezentând valoarea prejudiciului produs.

Ulterior, fostul director a contestat sentinţa la Curtea de Apel Timişoara, bazându-se pe decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016, prin care s-a stabilit că abuzul în serviciu poate fi pedepsit penal doar în cazul încălcălcării unui act normativ cu rang de lege.

”Admite apelul declarat de inculpatul Ghilea Adrian Nicolae împotriva sentinţei penale nr. 327 din 30.09.2016, pronunţată de Tribunalul Arad în dosar nr. 769/108/2016. Desfiinţează sentinţa penală apelată (...) Achită inculpatul pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”, este soluţia dată de către judecătorii Curţii de Apel Timişoara.

Instanţa a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă privind plata prejudiciilor şi a menţinut sechestrul asigurător instituit în 8 februarie 2016 de Direcţia Naţională Anticorupţie Timişoara pe un imobil. Astfel, CET Arad poate să se judece în continuare pe cale civilă pentru a-şi recupera prejudiciul.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis în luna martie 2016, faptele au fost comise de către fostul director în anul 2007.

”Cu încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a reglementărilor interne ale societăţii”, Ghilea a încheiat şi semnat un act adiţional la un contract de furnizare lignit ce dezavantaja societatea. Actul stabilea că pentru livrările neachitate la termen preţul facturilor se reactualiza, de la 56,62 lei/tonă la sume cuprinse între 57,75 lei/tonă până la 66,28 lei/tonă, deşi în documentul iniţial se prevedea deja o modalitate de penalizare a facturilor neplătite la termen, conform căreia se calculau penalităţi de 0,1%/zi de întârziere în funcţie de valoarea facturii neplătite.

”Clauza, vădit defavorabilă intereselor financiare ale SC CET Arad SA, dădea posibilitatea ca prin simpla neachitare a facturilor viitoare la termenele stipulate (chiar şi în cazul unei imposibilităţi obiective), furnizorul să calculeze şi să factureze preţuri reactualizate pentru cantităţile de lignit livrate”, se preciza în comunicatul DNA.

Procurorii au susţinut pe tot parcursul procesului că fostul director a produs în acest fel un prejudiciu de 6.847.861 lei, sumă ce a reprezentat ”folos necuvenit” pentru societatea furnizoare a cărbunelui.

CET Arad s-a constituit parte civilă în cauză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.