Rareş Văduva şi Gheorghe Nicolae, foşti şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, au fost marţi la DNA pentru a fi anunţaţi de procurori că sunt inculpaţi în dosarul privind aprobarea mai multe rapoarte prin care au schimbat destinaţia fondurilor alocate misiunilor operative, pe care le-au cheltuit pentru protocol sau chiar şi-au însuşit sumele, după care au secretizat documentele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rareş Văduva a declarat, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie, că are convigerea că va reuşi să demonstreze că “această construcţie judiciară este o eroare”.

“Cadrul legal care presupune clasificarea este acelaşi care reglementează şi declasificarea", a spus Rareş Văduva, care a fost la conducerea DIPI din februarie, după ce Nicolae Gheorghe a fost demis de la conducerea instituţiei, până în 30 august, când a fost demis pentru că procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul său, pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei.

Avocatul lui Gheorghe Nicolae a declarat că procurorii DNA au pus în mişcare acţiunea penală exact pentru aceleaşi fapte pentru care s-a dispus, în august, continurea urmăririi penale în cazul clientului său.

În 29 august, procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul lui Gheorghe Nicolae pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, fapte comise în perioada în care a fost şef al DIPI.

Avocatul a spus că Gheorghe Nicolae nu a fost audiat marţi la DNA, precizând că s-a folosit de dreptul de a nu declaraţii, urmând să facă eventuale precizări în faţă judecătorului ce va soluţiona dosarul, după trimiterea în judecată.

Întrebat despre declaraţia ministrului de Interne, Dragoş Tudorache, potrivit căreia există o bază legală pentru desecretizarea documentelor DIPI, avocatul a spus: "Există o bază legală pentru desecretizarea oricărei informaţii clasificate, însă ceea ce cred că ar trebui să îşi găsească răspuns este şi întrebarea dacă există şi o bază legală pentru refuzul de a proceda la declasificarea unor informaţii clasificate”.

”În mod evident, una dintre acuzaţii din acest dosar priveşte şi neiniţierea procedurii de declasificare. Nu sunt în măsură să ofer detalii dacă a fost iniţiată ori nu această procedură. Ce pot să vă asigur, cu toată răspunderea profesională, este imprejurarea că, într-adevăr, există o baza legală care a fost respectată şi care, în baza unor analize, a dus la împrejurarea că s-a apreciat că nu este în interesul activităţii de informaţii declasificarea acestor informaţii", a mai spus avocatul lui Nicolae, la ieşirea de la DNA.

Gheorghe Nicolae a precizat că ministrul Internelor a afirmat că există o bază legală pentru declasificare, însă el susţine că “există deopotrivă şi bază legală pentru a nu declasifica informaţii clasificate".

Întrebat dacă este posibilă implicarea lui Gheorghe Nicolae în presupusa urmărire a angajaţilor DIPI care au depus mărturie în primul dosar al acestuia, avocatul a răspuns că nu are cunoştinţă de astfel de demersuri şi că nici acuzaţiile DNA nu se referă la astfel de acţiuni.

Marţi a fost la DNA şi fostul ministru al Afacerilor Interne Petre Tobă, el declarând că procurorii l-au citat pentru a-i aduce la cunoştinţă că a fost pusă în mişcare acţiunea penală în cazul său, pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să demareze procedurile de declasificare a documentelor DIPI care ar fi atestat cheltuieli nelegale din fondurile operative.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, în 29 august, că sunt urmăriţi penal şase foşti şefi ai DIPI– Gelu Olean, Rareş Văduva, Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Gheorghe Popa şi Ioan-Dorin Popa -, pentru infracţiuni precum deturnare de fonduri, fals intelectual, abuz în serviciu şi delapidare.

Cei şase foşti şefi ai DIPI au fost atunci puşi sub acuzare în calitate de suspecţi. După ce DNA a pus în mişcare acţiunea penală, aceştia vor fi anunţaţi că li se schimbă încadrarea juridică, din suspecţi în inculpaţi.

Tot în 29 august au fost puşi sub acuzare alţi 18 angajaţi ai DIPI, pentru deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicităţii, fals şi uz de fals.

Dosarul este disjuns din cel în care sunt judecaţi fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, fostul şef al DIPI Gheorghe Nicolae şi fostul său adjunct Nelu Zărnică. Aceştia sunt acuzaţi că au cumpărat, pentru protecţia demnitarilor, un autoturism Audi A8 cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, dar maşina a fost folosită doar de fostul ministru Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015. 

Petre Tobă a demisionat pe 1 septembrie din funcţia de ministru al Afacerilor Interne după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să declasifice documentele DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative.

În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi lucrători din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

"Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI", au precizat procurorii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.