Ştefan Grigore, fostul director al Institutului de Geologie, şi mai mulţi angajaţi sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu legat de încheierea a două contracte cu o firmă pentru un studiu de fezabilitate, proiectarea şi documentaţia tehnică privind reabilitarea, consolidarea şi modernizarea Muzeului Naţional de Geologie, prejudiciul produs fiind de 354.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti au dispus punerea în mişcare acţiunii penale faţă de Ştefan Grigorescu, director general al Institutului de Geologie la data faptelor, pentru abuz în serviciu în formă continuată, Eugen Adrian Ilie, expert achiziţii publice în institut, pentru abuz în serviciu în formă continuată şi două infracţiuni de fals intelectual, Mihaela Moisescu şi Tania Paulina Robu,  ambele având funcţia de director economic în institut la data faptelor, pentru câte o infracţiune de abuz în serviciu.

În acelaşi dosar, procurorii au pus sub acuzare societatea Tecon SRL şi pe administratorul acesteia, Pavel Bogdan Babici, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în cursul lunii noiembrie 2011, între Institutul Geologic al României şi SC Tecon SRL s-a încheiat, fără respectarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, un contract privind elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul „Reabilitarea şi consolidarea Muzeului Naţional de Geologie”, în valoare de 14.500 de euro fără TVA, în condiţiile în care elaborarea studiului este prevăzută de HG 28/2008 doar în situaţia obiectivelor de investiţie noi.

Contractul a fost încheiat fără o analiză reală cu privire la valoarea serviciilor prestate, stabilindu-se ca valoare o sumă mai mică de 15.000 de euro, pentru a putea fi aleasă procedura achiziţiei directe.

"De asemenea, au fost încălcate prevederile OUG 34/2006 şi ale normelor de aplicare a acestora cu privire la documentaţia ce trebuie întocmită cu prilejul încheierii şi derulării contractului, o parte din documente fiind întocmite ulterior încheierii  contractului, în fals, de către inculpatul Ilie Eugen Adrian”, susţin procurorii.

În 20 decembrie 2011, între Institutul Geologic şi firma Tecon a fost încheiat un contract de prestări servicii de proiectare şi întocmire a documentaţiei tehnice complete necesare realizării obiectivului de investiţii "Realizarea şi modernizarea Muzeului Naţional de Geologie”, în valoare de 339.500 de euro.

"Contractul a fost încheiat fără o analiză reală cu privire la valoarea serviciilor prestate şi prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, aspecte care au dus la încălcarea legislaţiei specifice privind achiziţiile publice”, au scris procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.

De asemenea, au fost încălcare prevederile OUG 34/2006 şi ale normelor de aplicare a acestora cu privire la documentaţia ce trebuie întocmită cu prilejul încheierii şi derulării contractului, susţin anchetatorii.

Un an mai târziu, în 28 decembrie 2012, între reprezentantul Institutului de Geologie şi firma Tecon a fost întocmit în fals un proces-verbal de predare-primire prin care se justifica predarea documentaţiei ce face obiectul contractului, la acea dată fiind efectuată şi plata integrală de către instituţia publică.

"În fapt, o parte din documentaţia aferentă proiectului a fost întocmită ulterior, din luna ianuarie până în luna august 2012”, susţin procurorii.

Anchetatorii au instituit sechestru asigurător pe bunurile inculpaţilor, pentru recuperarea prejudiciului cauzat Institutului Geologic, în cuantum de 354.000 de euro.

În această cauză, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Sectorului 1, sub supravegherea procurorului de caz, au făcut cinci percheziţii domiciliare, de unde au ridicat mai multe bunuri.

În 31 mai, Eugen Adrian Ilie, aflat în stare de reţinere,  a fost prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, cerere respinsă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Sectorului 1, care a dispus măsura controlului judiciar.

În cursul aceleiaşi zile, faţă de Pavel Bogdan Babici a fost luată prin ordonanţă de către procurori măsura preventivă a controlului judiciar. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.