Forumul Judecătorilor din România solicită Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii să stabilească reguli pentru reluarea graduală a activităţii instanţelor judecătoreşti, în scopul prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de virusul SARS-CoV-2. De asemenea, organizaţia face apel pentru restrângerea procedurilor orale în faţa instanţelor judecătoreşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Forumul Judecătorilor din România consideră că, în actualul context, sediile instanţelor de judecată pot deveni noile focare de răspândire a virusului SARS-CoV-2, dacă nu vor fi adoptate măsuri graduale de reluare a activităţii, fiind necesară menţinerea a numeroase reguli de precauţie deja aplicate în prezent. Astfel, trebuie imaginat un plan de reluare graduală, cuprinzând mai multe etape, de natură a permite şi a asigura distanţarea fizică între participanţii la actul de justiţie şi protejarea sănătăţii publice, fiind cunoscut că, în instanţele mari, de tipul Tribunalului Bucureşti sau Curţii de Apel Bucureşti, fluxul de persoane într-o zi normală de lucru depăşeşte 3.000 de justiţiabili, avocaţi, magistraţi, personal auxiliar, jandarmi etc”, a transmis, miercuri, Forumul Judecătorilor din România, printr-un comunicat de presă.

Judecătorii consideră că prima etapă (delimitată în timp în funcţie de evoluţia pandemiei în România) ar presupune judecarea cauzelor cu caracter deosebit de urgent (ca şi până acum), dar şi a dosarelor cu caracter urgent, apreciate astfel de instanţele judecătoreşti şi de Consiliul Superior al Magistraturii.

”Pentru judecata acestor cauze, va putea fi recomandată atât fixarea unor intervale orare distincte, pentru a evita aglomerarea sălii de judecată, cât şi măsuri de protecţie/distanţare a părţilor în interiorul sălii de judecată şi în restul instanţei. Accesul la arhive şi registraturi va trebui restricţionat în continuare la minimum, fiind recomandată comunicarea actelor de procedură exclusiv pe cale electronică, cu obligativitatea menţionării imediate, în acest sens, a unor adrese de e-mail de către părţi, iar numai ca excepţie şi prin poşta obişnuită. Asociaţia consideră că se impune adoptarea cu rapiditate a unui act normativ în vederea stabilirii unor reguli privind judecata prin videoconferinţă, aplicabile inclusiv după încetarea stării de urgenţă”, a mai transmis Asociaţia.

Judecătorii consideră că toate litigiile care antrenează ca părţi exclusiv autorităţi publice ori alte persoane fizice sau juridice, părţi reprezentate prin avocaţi sau consilieri juridici, ar putea fi soluţionate prin videoconferinţă, în măsura existenţei acestei posibilităţi tehnice.

”Este necesar, de asemenea, ca instanţele la care nu există suportul tehnic pentru desfăşurarea şedinţei, fără prezenţa efectivă a părţilor şi a participanţilor în sala de judecată, să fie dotate cu astfel de echipamente”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului, a doua etapă ar presupune, pe lângă soluţionarea dosarelor cu caracter urgent, stabilite pentru prima etapă, judecata acelor cauze caracterizate printr-un număr limitat de participanţi, apreciate astfel de instanţele judecătoreşti şi de Consiliul Superior al Magistraturii, prin stabilirea unor reguli de prioritizare.

De asemenea, în prima şi a doua etapă se vor putea judeca şi cauzele care nu implică citarea părţilor, precum şi dosarele (cel puţin în materie civilă lato sensu) în care părţile consimt ca soluţionarea să se facă fără citarea părţilor, pe baza înscrisurilor existente la dosar şi a probelor deja propuse, doar instanţa judecătorească putând aprecia necesitatea existenţei fazei orale.

”Cu privire la restrângerea fazei orale în procedurile judiciare, Guvernul şi Parlamentul României vor trebui să aibă rol activ şi să propună/reglementeze rapid o soluţie care să permită judecata a sute de mii de cauze de pe rolul instanţelor, fără dezbateri orale, atât în prima instanţă, cât şi în căile de atac, în condiţiile respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi al jurisprudenţei relevante a Curţii Europene a Drepturilor Omului”, se mai arată în comunicat. 

Judecătorii apreciază că, până în prezent, resursele logistice asigurate de Ministerului Justiţiei au avut o valoare simbolică, iar sistemul judiciar nu beneficiază de dotări performante care să asigure testarea angajaţilor şi a publicului, în scopul prevenirii riscului de îmbolnăvire cu COVID 19.

”În acelaşi timp, sănătatea personalului instanţelor, a avocaţilor şi a justiţiabililor primează, de aceea revenirea la şedinţele de judecată încărcate nu este o soluţie. Opţiunea este aceea de a alege responsabil între statistici judiciare încărcate, prezentate în şedinţele de bilanţ anuale, şi viaţa participanţilor la actul de judecată. În continuare, vor fi necesare mai multe măsuri de protecţie: plasarea unor recipiente cu dezinfectant specific la intrarea în sediile instanţelor, pentru utilizarea lor de toate persoanele care intră în incinte, dezinfectarea sălilor de judecată şi a tuturor încăperilor de mai multe ori pe zi, interzicerea accesului în clădiri a persoanelor care prezintă anumite simptome (febră, tuse sau dificultăţi de respiraţie etc.), cu avizul unui medic, furnizarea de măşti de protecţie de unică folosinţă şi a accesului la produse dezinfectante pentru personalul din compartimentele care lucrează cu publicul sau cu dosarele, magistraţi, avocaţi, justiţiabili etc., instalarea unor automate de ticketing, precum şi evitarea prezenţei neesenţiale a avocaţilor sau a justiţiabililor, a studenţilor aflaţi în practică, a auditorilor de justiţie”, se mai arată în comunicat.

Potrivit documentului, la nivel mondial, există preocupări similare pentru reluarea graduală a activităţii, fiind organizate grupuri de lucru pentru propuneri în acest sens. De asemenea, au fost adoptate mijloace tehnice (panouri de plexiglas etc.) pentru asigurarea distanţării fizice în sălile de judecată.

”Bunele practici deja aduse la îndeplinire în alte state (spre exemplu, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii ori Italia) pot fi preluate şi în România, cel puţin parţial. Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii sunt autorităţi direct responsabile de aplicarea unui plan concret de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, pentru ca instanţele judecătoreşti să nu devină focare de infecţie, prin urmare, este necesar ca toate eforturile de legiferare, susţinere financiară (dotarea instanţelor cu tehnologia şi infrastructura necesare) sau stabilire de reguli de aplicare unitară a legislaţiei ori de administrare a justiţiei să fie luate rapid, fără întârziere”, mai arată Forumul Judecătorior din România.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.