Epava elicopterului SMURD prăbuşit în 2 iunie a fost adusă din Republica Moldova şi depozitată într-un hangar al Inspectoratului General de Aviaţie, urmând să fie făcută o expertiză tehnico-aviatică, a anunţat, luni, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O echipă formată dintr-un procuror militar de la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi ofiţeri din Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne a mers în 22 iunie la sediul Detaşamentului de Pompieri şi Salvatori aparţinând Ministerului Afacerilor Interne din Chişinău pentru a ridica epava elicopterului, precum şi mostrele de combustibil prelevate din cisternele care au alimentat elicopterul anterior prăbuşirii în Republica Moldova.

“La data de 23 iunie 2016, epava elicopterului a fost adusă în ţară, fiind depusă într-un hangar aparţinând MAI - Inspectoratul General de Aviaţie în vederea efectuării unei expertize tehnico-aviatice”, arată PICCJ.

Anchetatorii au probe de combustibil, dar şi probe toxicologice şi de ADN. În cauză s-a dispus efectuarea de către Institutul Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române a unei expertize genetice judiciare a probelor biologice.

Şeful Comisiei de anchetă din Republica Moldova, Veaceslav Frunză, a exclus posibilitatea ca elicopterul să fi fost alimentat cu combustibil de proastă calitate. Frunză a spus că aparatul de zbor a fost alimentat pe Aeroportul Chişinău, iar combustibil din acelaşi rezervor a ajuns şi la alte aeronave în ziua respectivă, la care nu au fost probleme.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Elicopterul SMURD de la Iaşi s-a prăbuşit pe 2 iunie în localitatea Haragîş, din Republica Moldova. Toţi cei patru membri ai echipajului - pilotul Doru Gavril, copilotul Voicu Şocae, medicul Mihaela Dumea şi asistentul medical Sandu Gabriel -  şi-au pierdut viaţa în misiune. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.