Elena Udrea a declarat, vineri, la ieşirea de la DNA, că procurorii au chemat-o pentru a extinde urmărirea penală împotriva ei, după votul din Parlament. Udrea a precizat că acuzaţiile de instigare la luare de mită se referă la cheltuieli de publicitate legate de referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari, care a avut loc la 22 noiembrie 2009, în acelaşi timp cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu am dat nicio declaraţie. Procurorii m-au chemat ca să extindă urmărirea penală după votul din Parlament. M-am dumirit de data trecută, dar îmi este foarte clar că este un dosar de campanie cu cât este clar că se doreşte urgentarea trimiterii în judecată fix în campania electorală", a spus Elena Udrea.

Ea a susţinut că dorinţa "sistemului" este ca anumite partide şi anumiţi candidaţi să nu intre în Parlament.

"Deci avem un agent electoral foarte eficient ce se implică în campania electorală făcând dosare penale partidelor ce nu ar trebui să intre în Parlament conform dorinţei sistemului, doamnei Kovesi, domnului Iohannis. Deci avem partide care nu trebuie să intre în Parlament, PMP, ALDE, PRU, au fost nominalizate, şi candidaţi care nu trebuie să intre în campanie, Elena Udrea", a adăugat deputatul.

Udrea a mai spus că se aşteaptă ca, în campanie, liderii politici ai partidelor "favorizate" să nu fie "deranjaţi" de DNA.

"Deci ăsta este un dosar de campanie, se referă la campania electorală din 2009 şi are ca ţintă campania electorală din 2016.               Dacă vorbim de lideri politici ce sunt în categoria celor ce încurcă planurile sistemului mă aştept să fie acuzaţi de orice, inclusiv că au trecut pe roşu, doar ca să aibă dosar penal în campanie, dacă sunt lideri politici ai partidelor favorizate azi, PNL, USR, cei gândiţi în planul asta de preluare a puterii după 11 decembrie mă aştept să nu fie deranjaţi nici măcar cu o adiere", a declarat Elena Udrea.

Fostul ministru a mai susţinut că ţinta dosarului este afectarea imaginii lui Traian Băsescu şi a explicat că e vorba de cheltuieli pentru publicitate la referendumul din 2009 vizând reducerea numărului de parlamentari şi nu de campania prezidenţială propriu-zisă.

"Asta este ţinta, să afecteze imaginea lui Traian Băsescu pentru că aici este şi Ioana Băsescu şi este vorba despre finanţarea campaniei din 2009, chiar dacă, văzând ultimele acuzaţii, e vorba de finanţarea referendumului pentru cei 300 de parlamentari. Nu finanţarea campaniei fostului preşedinte. E campania din 2009, vorbim de Traian Băsescu, evident ţinta e la Traian Băsescu, la PMP, şi, sigur, în subsidiar, Elena Udrea, pentru că avem subiecte. Cheltuielile s-au făcut pentru publicitate la referendumul pentru 300 de parlamentari. Au fost afişate nişte panouri pe strada cu campania pentru referendumul de reducere a numărului de parlamentari", a mai spus Udrea.

Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, prin vot secret cu bile, cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a fostului ministru Elena Udrea.

Deputaţii din Comisia juridică au avizat, luni, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale. Avocatul Elenei Udrea a cerut în Comisia juridică respingerea solicitării DNA. "Punctul de vedere exprimat astăzi în Comisia juridică a fost în sensul în care noi apreciem că procurorii au făcut o solicitare prematură (...) Procurorii trebuiau să prezinte probe din care să rezulte faptul că sunt în posesia unor elemente certe de vinovăţie. Aceste elemente trebuiau prezentate Parlamentului", a spus el.

Elena Udrea a afirmat la rândul ei că dosarul este politic, cu scopul de a-i bloca intenţia de a candida independent la alegerile parlamentare. "Pe de o parte, este pentru a acoperi acest scandal, (...) dacă a plagiat doamna Kovesi (...) Pe de altă parte, este evident că intrarea mea în campanie enervează foarte tare, pentru că faci dosare unor politicieni şi ca să îi scoţi din politică", a spus Udrea.

Fostul ministru a primit vestea că avizul deputaţilor este pozitiv chiar în timp ce dădea declaraţii în faţa presei, afirmând că este "oarecum normal" ca cereri de urmărire penală să nu fie respinse, pentru ca cei acuzaţi să ajungă în instanţă, dar consideră numărul de avize solicitate de DNA ca fiind exagerat.

Săptămâna trecută, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a fostului ministru al Turismului Elena Udrea, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, în care ar fi suspectată şi de două infracţiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale în cauza în care este cercetată deja, sub control judiciar, pentru cinci fapte de spălare de bani.

În acelaşi dosar a fost pusă sub control judiciar şi Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, fiind acuzată de instigare la abuz în serviciu şi la spălare de bani.

Tot sub control judiciar, în aceeaşi cauză sunt cercetaţi Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, şi omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Băsescu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.